Najveća ljuljaška u Srbiji – Na njoj se „leti“ 36 metara u jednom potezu /video/

© Foto : Youtube/Glas Zapadne Srbije/PrintscreenNajveća ljuljaška u Srbiji
Najveća ljuljaška u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Najveća ljuljaška u Srbiji nalazi se u selu Dragčići kod Kraljeva. Visoka je 20 metara, teška tri tone i na njoj se „preleti“ 36 metara u jednom potezu.
Meštanin Rade Joksimović, poznat i kao vlasnik pogrebnog preduzeća, odlučio je da meštane svog kraja malo zaljulja, pa je tako u svom selu postavio ljuljašku, ali ne bilo kakvu već najveću u Srbiji.
„Dugo sam u kontaktu sa ljudima samo kad je neka tuga i žalost, pa sam želeo sada da im priredim i malo veselja, puno života. Odluka je pala na ljuljašku koja je visoka 20 metara, veća je i od one u Beču, a amplituda ljuljanja je 18 metara u jednom pravcu, što znači da ko se zaljulja jednom leteće 36 metara tamo-ovamo. Ideja je bila dobra i uz pomoć prijatelja je realizovana", rekao je Rade za RINU, prenosi B92.
Za ovu jedinstvenu ogromnu ljuljašku, kako kaže, bilo je potrebno utrošiti oko tri tone materijala, čelika i betona.
„Ljuljaška zahteva da se čovek dovede u neku početnu poziciju koja se postiže sa jednim pomoćnim podizanjem na određenu visinu, pušta se mehanički i onda počinje ljuljanje“, rekao je Rade i dodaje da je sličnu ljuljašku imao prilike da vidi samo u Kini.
„U Evropi ovakvih nema. Sve sam konstruisao sam, prvo u svojoj glavi i verujem da sam konačno bliži cilju da omladini i onima koji će se tek rađati ostavim nešto trajno, jer nije posao u umiranju, već u rađanju“, poručuje Rade.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala