Kremlj: Mladoevropljani povećavaju napetost u odnosima sa Rusijom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Nemačka i Francuska pokušavaju da daju novi ton dijalogu sa Rusijom, ali takozvani „mladoevropljani“ – najmlađe članice EU – blokiraju ove inicijative, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
„Kada Nemačka i Francuska pokušavaju da zadaju neki novi kamerton, naleću na ovaj zid, gluvi zid nespremnosti za normalizaciju odnosa sa Rusijom (od strane mladovropljana). Čak ni ne govorim o normalizaciji, već govorim samo o pokušaju da se nastavi dijalog koji je toliko potreban Briselu i Moskvi“, objasnio je Peskov.
On je konstatovao da je takođe teško izgraditi dijalog sa Evropom u trenutnim okolnostima, jer zemlje koje su se nedavno pridružile Evropskoj uniji faktički provociraju napetost.
Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Kako je srušen samit Evropske unije sa Rusijom
„Pogledajte, uzmimo baltičke zemlje. To su zemlje koje primaju kod sebe američke lovce, koje ustvari čine sve moguće da tamo pozovu strane trupe, približe ih našim granicama, to su zemlje koje svakodnevno govore o tome oni u Rusiji vide opasnost i tu opasnost osećaju direktno na svojoj koži. A razmeštajući tamo američke trupe, oni zapravo još više eskaliraju situaciju, odnosno dovode do veće napetosti u odnosima“, primetio je portparol.
Peskov je naglasio da, iako mladoevropljani ne donose odluke samostalno, oni su pokretači.
„Odnosno, oni su, u krajnjem slučaju, glasnici napetosti. I to su upravo one zemlje koje traže pomoć u okviru svih mehanizama Evropske unije, razvojnih programa iz zajedničkih fondova“, naglasio je Peskov, napominjući da istovremeno te fondove formiraju napredne ekonomije Evropske unije kao što su Nemačka i Francuska.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala