„Nije sve tako crno“: Turska je primer da i sa NATO-om Rusija može da sarađuje

© SputnikZastave Rusije i NATO-a
Zastave Rusije i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Dijalog sa Severnoatlantskom alijansom pod ultimativnim uslovima je nemoguć, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Čak i sa Severnoatlantskom alijansom može se i treba da se razgovara, jer samo putem dijaloga tačno mogu da se prenesu zabrinutosti kolegi“, naglasio je on u programu „Moskva. Kremlj. Putin“.
Prema rečima Peskova, uprkos pokušajima Rusije da obnovi dijalog, suočena je sa pokušajem da nametanja agende.
„Štaviše, u ultimatumativnom obliku. To i dalje čini nemogućim dijalog pod uslovima koje pokušavaju da nam nametnu“, istakao je portparol Kremlja.
Istovremeno, Peskov je primetio da Alijansa nije usmerena ni na koje druge funkcije, osim na konfrontacione.
„NATO ne donosi nikakvu stabilnost na kontinentu, već suprotno, u pitanju je destabilizujući element. Istovremeno, Ruska Federacija je uvek bila zainteresovana za uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa Alijansom“, dodao je.

Turska – primer da Rusija može da gradi partnerske odnose sa NATO-om

Istovremeno, Peskov smatra da je saradnja Rusije i Turske primer da sa zemljama NATO-a mogu da se grade kontruktivni odnosi.
„Zaista, Turska je NATO zemlja, ali su istovremeno naši odnosi sa tom zemljom, ipak, primer da čak i sa članicama NATO-a mogu i moraju da se grade partnerski odnosi“, rekao je on.
Peskov je izrazio nadu da u odnosima Rusije i zemljama NATO-a „nije sve tako crno“ i da čak i zemlje članice Alijanse, uprkos nespornoj disciplini u tom bloku izgrađenoj na vrlo jednostavnoj vertikali na čijem su vrhu SAD, svejedno mogu da zadrže svoj suverenitet i da zauzmu odgovornu poziciju u pogledu osiguravanja regionalne bezbednosti“.
Stoga su odnosi sa Ankarom u tom kontekstu veoma važni, smatra portparol Kremlja.
„Pre će biti da su ti odnosi stabilizujući za naš region. Uostalom, automat Kašanjikova ne može da bude ništa osim automata Kalašnjikova. Tako i NATO ne može da bude ništa sem NATO-a. To je blok stvoren za suprostavljanje, konfrontaciju“, zaključio je Peskov.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala