Kinezi preuzimaju najveću fabriku čipova u Britaniji

© Flickr / Tim SimpsonKompjuterski čip
Kompjuterski čip - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Kompanija u kineskom vlasništvu „Nekspirija“ koja se bavi proizvodnjom poluprovodnika, trebalo bi da preuzeme sledeće nedelje „Njuport vejfer fabriku“ (NWF) najvećeg proizvođača čipova u Velikoj Britaniji, za oko 87 miliona dolara, izveštava Si-En-Bi-Si pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.
Iz „Nekspirije“, holandske firme koja je u stoprocentnom vlasništvu kineskog „Vingtek tehnolodžija“, rekli su za američku TV stanicu da su pregovori o akviziciji u toku.
Fabrika za proizvodnju čipova NWF iz Njuporta, u Južnom Velsu, osnovana 1982. godine, u privatnom je vlasništvu i jedan od malobrojnih proizvođača poluprovodnika u Velikoj Britaniji.
„Nekspirija“ bi trebalo da objavi preuzimanje već u ponedeljak ili utorak, rekli su izvori Si-En-Bi-Sija.
„U konstruktivnim smo pregovorima sa upravom NWF-a i velškom vladom o budućnosti fabruke. Ne možemo dalje da komentarišemo dok ne završimo pregovore“, rekao je portparol „Nekspirije“.
Iz NWF-a i Vingtek Tehnolodžija nisu odmah odgovorili na zahtev Si-En-Bi-Sija za komentarom.
Do pregovora dolazi u vreme globalne nestašice čipova, zbog koje brojne zemlje nastoje da postanu nezavisnije kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika. Čipovi se danas najvećim delom proizvode u Aziji, pri čemu su tajvanski TSMC, južnokorejski „Samsung“ i kineski SMIC među najvećim proizvođačima na svetu.
Tom Tugendhat, šef istraživačkog tim britanske vlade za Kinu i predsednik Odbora za spoljne poslove, naveo je u pismu upućenom u junu Kvasiju Kvartengu, ministru za poslovni sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu, da je zabrinut zbog potencijalnog preuzimanja NWF-a, prenosi Tanjug.
„Moram ponovo da naglasim da to što kineski entitet preuzima vodeći pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu za razvoj i preradu silicijuma od 200 mm i za tehnologije poluprovodnika, po mom mišljenju, predstavlja značajnu ekonomsku i nacionalnu bezbednosnu pretnju“, naveo je Tugendhat, dodaje se u prilogu američke TV stanice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala