„Hoće li biti kao u Nemačkoj 1939“: Pobuna u Hrvatskoj, tržni centri protiv korona potvrda

CC0 / Piksabej / Karantin u doba korone – ilustracija
Karantin u doba korone – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Ukoliko se usvoji direktiva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojoj će u trgovačke centre moći da uđu samo sa digitalnom kovid potvrdom ili negativnim testom, ta država će ličiti na Nemačku iz 1939. godine, smatraju zaposleni u šoping molovima.
Marko Župa, iz šoping centra „Vestgejt šoping siti“, rekao je da je direktiva prema kojoj će se u trgovačke centre moći ući samo s digitalnom kovid potvrdom i negativnim testom na kovid potpuno nezakonita.
„Pre tri godine na snagu je stupio GDPR, to je evropska direktiva, koja, na primer, u ovom konkretnom slučaju brani da mi pitamo naše posetioce, zaposlene i zaposlene u našim prodavnicama za njihovo zdravstveno stanje. Tako da na tom pravnom delu ovo u potpunosti pada“, rekao je Župa.
„Što se tiče samih tehnikalija, kada bi se taj pravni deo rešio, a to nije baš tako lako, mi bismo, na primer, u našem trgovačkom centre trebali zaposliti 22 osobe na puno radno vreme da isključivo tokom celog dana skeniraju potvrde. Prvo pitanje je ko će platiti te osobe jer to je nekakav iznos od minimalno 120.000 kuna (oko 16.000 evra) mesečno“, dodao je on.
Župa je rekao kako je drugo pitanje ko bi trebao da plati testove i dodao da će se hrvatsko društvo podeliti na vakcinisane i nevakcinisane.
„Vakcinisani će valjda moći kao i 1938. i 39. godine u Nemačkoj raditi apsolutno sve, a oni koji nisu vakcinisani će onda živeti u nekakvim zasebnim blokovima, koristiti trgovine u kojima će biti samo nevakcinisane osobe“, rekao je Župa za RTL televiziju.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da se razmišlja o toj meri i to ne samo za trgovačke centre već i za druge objekte. Ostaje, međutim, nepoznanica ko bi trebao pokriti taj trošak. Župa kaže kako je to tek četvrto ili peto pitanje.
„Ja prvo postavljam pitanje moralnosti ovakve odluke. Drugo, postavljam pitanje normalnosti ovakve odluke jer po meni je to u potpunosti suludo. Dakle, događa se to da želimo podeliti društvo na one koji su vakcinisani i one koji nisu. I opet se, kao i kod jako puno drugih tema, vraćamo na trgovačke centre. Pa evo jedno otvoreno pitanje, hoćemo li i na ulazu u crkvu ili na neke treće objekte, sportske objekte, gledati ko je vakcinisan a ko nije“, rekao je Župa.
On je dodao da „Vestgejt“ ima fantastičnu komunikaciju sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite, ali da su za ovu ideju saznali iz medija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala