Dok anđeli spavaju: Episkop bački Irinej – Zapad više nije hrišćanski /drugi deo/

© SputnikDok anđeli spavaju
Dok anđeli spavaju - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
U drugom delu emisije „Dok anđeli spavaju“, episkop bački Irinej Bulović razgovarao je sa autorkom Marinom Rajević Savić o ustoločenju patrijarha Porfirija, Kosovu i Metohiji, svojoj ulozi u Crkvi, odnosu između države i Crkve i „dženderizaciji“ jezika.
Dok anđeli spavaju, 2. deo
Episkop bački Irinej Bulović rođen je rođen je 11. februara 1947. godine u Stanišiću, u Bačkoj, dobivši na krštenju ime Mirko. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Somboru 1965. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 1969. godine.
Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1989. godine izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarhu srpskom, a potom je posle hirotonije u Pećkoj patrijaršiji 20. maja 1990. godine, izabran za episkopa bačkog i ustoličen u Novom Sadu, 23. decembra iste godine.
Objavio je mnoge bogoslovske tekstove, naučne i popularne, kao i dosta prevoda. Desetak godina uređivao je „Pravoslavni misionar“, popularni časopis u izdanju Svetog arhijerejskog sinoda. Sada uređuje i izdaje „Besedu“, teološki časopis Eparhije bačke. Član je prevodilačke Komisije Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, Svepravoslavne komisije za dijalog sa Rimokatoličkom crkvom, Svepravoslavne komisije za dijalog sa luteranima, Komisije Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za dijalog sa analognom Komisijom biskupskih konferencija Hrvatske i Srbije i Crne Gore...
Emisiju možete pratiti na portalu i „Jutjub“ kanalu Sputnjika Srbije i slušati na talasima radija „Studio B“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala