Brnabićeva: Bez pamćenja svih naših bitaka neće biti ni nas

Pratite nas
Ime Sloboda napisano je 4. jula 1941. godine preko cele jedne zemlje, preko svakog njenog grada, svake ulice, i svake kuće i napisano je na jedini način na koji je moglo da se napiše, sopstvenom krvlju, rekla je večeras premijerka Ana Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana borca u Narodnom pozorištu u Beogradu .
 
"Ime Sloboda napisano je mnogobrojnim životima, suzama koje su tekle decenijama nakon što je sloboda izvojevana. Napisana je u jurišu i da bude večno i da nikada ne bude zaboravljeno, velikim slovima, da se vidi iz svakog kutka sveta, da ga ponavljaju generacije koje dolaze i da zauvek stoji kao znak i kao opomena", naglasila je Brnabićeva.
Dodala je da je sloboda najveća obaveza, lična i društvena sveta dužnost da se bira da se bude svoj i da se samostalno odlučuje.
"Biti svoj na ovim našim prostorima je predugo bio samo san, a kada je počelo da se ostvaruje to nije moglo na drugi način nego u sopstvenoj krvi, uz nesebičnu žrtvu i grobove koji su i sami bili spremni da se bore", rekla je Brnabićeva.
Naglasila je da je danas mnogo različitih pogleda na prvu i drugu Jugoslaviju i na jugoslovenski ideal kojem su mnogi iskreno težili.
"Znam da mnogi žele danas da deo toga zaboravimo, da proglasimo za grešku, ali ako to ikada sebi dozvolimo, zar nećemo brišući taj deo istorije izbrisati i sebe", upitala je premijerka.
Dodala je da bez pamćenja bitaka iz oba Balkanska rata, Prvog i Drugog svetskog rata, bez svih ofanziva i bombardovanja nema ni nas.
"Danas pamteći to, mi po prvi put u istoriji dižemo generacije koje nisu rođene da bi umrle za slobodu. Danas živimo slobodu koja nam omogućava ne samo da je sanjamo ili da se borimo za nju, već u njoj učestvujemo, da je gradimo i to ne oružjem, nego sopstvenim rukama", navela je premijerka Brnabić.
Naglasila je da današnja Srbija nije Srbija protiv, već Srbija za, koja ne ratuje više ni sa drugima ni sa sobom, nego samo pamti da bi imala budućnost.
"Evropa je 1941. godine ćutala vođena strahom ili diplomatskim razlozima, samo su mali narodi Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, narodi BiH, umesto belih zastavica podigli puške i bajonete dajući do znanja raspomamljenoj aveti nacizma da slede princip iskovan još u Španskom građanskom ratu ''No pasaran''", rekao je predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidoje Kovačević.
Istakao je da veliki 4. jul ne sme biti istisnut iz kolektivnog sećanja novih generacija, jer smo svedoci da pojedine vlade u svetu "retuširaju činjenice" i plasiraju lažne vrednosti.
"Mi potomci div junaka svih oslobodilačkih ratova, od Prvog srpskog ustanka do NATO agresije, moramo pokazati da smo izvukli pouke iz svih stradanja i da ćemo mudrom politikom vojne i svake druge neutralnosti koju vodi naše državno rukovodstvo sačuvati naš narod od nekog budućeg nacifašizma", poručio je Kovačević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala