Američki mediji: NATO nema šanse da pobedi u ratu sa Rusijom na Crnom moru

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Jačanje Rusije u crnomorskom regionu nakon prisajedinjenja Krima ne ostavlja Alijansi šansu za brzu i ubedljivu pobedu u slučaju mogućeg sukoba, piše kolumnista Mark Episkopos za časopis „Nešenal interest“.
Autor se poziva na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da treći svetski rat ne bi počeo čak i da su ruski brodovi potopili britanski razarač „Defender“.
„Putinovo uverenje moglo bi da bude potpuno prikladno“, piše Episkopos i dodaje da Zapad shvata da bi zasigurno izgubio u tom ratu.
Prema rečima autora, u osnovi aktuelne nestabilnosti na Crnom moru je status Krima. Izvodeći vojne vežbe na Crnom moru, Kijev zajedno sa nekoliko zapadnih država preduzima simbolične korake za jačanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, smatra on.
Sa svoje, strane, Kremlj sve oštrije reaguje na te provokacije, istakao je autor.

Jačanje Crnomorske flote

Istovremeno, ekspert piše da Rusija nakon prisajedinjenja Krima neprestano povećava Crnomorsku flotu.
Konkretno, flota je dobila tri modernizovane raketne fregate „Admiral Grigorovič“, kao i nekoliko dizel-elekstričnih podmornica projekta 636 „Varšavjanka“.
Još jedno oružje koje zadaje glavobolju NATO-u je hiperzvučna krstareća raketa „Cirkon“, piše „Nešenal interest“.
Oficir PVO ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Nemačka ambasadorka u Kijevu: Svi se plaše da uđu u direktan sukob sa Rusijom
Autor je precizirao da ona ograničava sposobnost udarnih grupa nosača aviona američke mornarice da projektuju snagu duboko na ruskoj teritoriji. To se tiče i balističke raketa Iks-47M2 „kindžal“, dodao je stručnjak.
Pored toga, on smatra da NATO snage ne mogu da računaju na podršku u regionu.
„Turska, koja je NATO članica, stalno ometa postizanja bezbednosnih ciljevaAlijanse težeći bližim vojnim i ekonomskim vezama sa Moskvom. Ukrajina, Rumunija i Gruzija mogu i gotovo sigurno će obezbediti morski prolaz za američke trupe, ali nemaju potreban pomorski potencijal za značajniji doprinos“, objasnio je Episkopos.
Zaključak autora članka je da Rusija ima sva sredstva za sprovođenje efikasne kampanje protiv savezničkih snaga na Crnom moru, iako ni u jednom od mogućih scenarija sukoba nema ni nagoveštaja da bi NATO pobedio.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala