Ruski ambasador u Vašingtonu: Kardinalnih pomaka u odnosima za sad nema, pritisci će se nastaviti

© SputnikAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Za sada nema značajnijih pomaka u odnosima Rusije i Amerike posle samita lidera dve zemlje u Ženevi, ali prošlo je samo desetak dana, rekao je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov. On je dodao i da će se politika pritisaka Amerike na Rusiju nastaviti.
„Bilo bi nepromišljeno s moje strane da danas govorim o tome da je već došlo do nekih kardinalnih tektonskih pomeranja u rusko-američkim odnosima. Deset dana je prošlo, danas je jedanaesti dan kako sam u Americi“, rekao je ambasador u emisiji na Ju-tjubu „Solovjov lajv“.
Podsetimo, ambasador se posle samita vratio u Vašington, kao i njegov američki kolega u Moskvu, kao rezultat dogovora dvojice predsednika. Oni su, naime, prethodno napustili svoje misije i vratili se u prestonice zbog krize u odnosima dve zemlje.
Prema njegovim rečima, u Moskvi shvataju da će se politika pritisaka Amerike na Moskvu nastaviti i to pre svega po pitanju ljudskih prava.
„Za mene je očigledno da će politika pritisaka biti nastavljena. Za mene je očigledno da će pitanje ljudskih prava imati centralno mesto kada je reč o temama koje će remetiti rusko-američke odnose“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, u američkom Kongresu postoji konsenzus po pitanju oštrog odnosa prema Rusiji.
Kako je dodao, po povratku u Ameriku uputio je Senatu i Kongresu molbe za susrete ali je kao odgovor dobio ili „ne“ ili „neučtivo ćutanje“.
Rekao je da je imao nekoliko susreta u Beloj kući i Stejt departmentu ali da neke naloge ruskog Ministarstva spoljnih poslova jednostavno nije mogao da ispuni jer ga nisu primili.
Džejms Bond - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Putin ili Bajden: Ko je želeo, a ko se zapravo poneo kao Džejms Bond na samitu u Ženevi
Moskva je, kako je rekao, spremna da radi na normalizaciji odnosa sa Vašingtonom.
„Pokušavamo da stvorimo situaciju u kojoj bi bilo teško zaboraviti ono o čemu su govorili naši predsednici. Pokušavamo da u praksi realizujemo ono što su naši lideri demonstrirali. Što se nas tiče, mi smo za to spremni“, rekao je on.

Amerika primila k znanju Putinovu izjavu o incidentu u Crnom moru

Američki zvaničnici su obratili pažnju na na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj umešanosti SAD u incident sa razaračem „Defender“ u Crnom moru.
„Signal je primljen i analizira se“, rekao je Antonov i dodao da u javnosti Amerikanci ne priznaju umešanost u incident.
„Ali, čvrsto sam uveren da su odgovarajuće službe obratile pažnju na reči predsednika Putina.“

Ništa od vraćanja oduzete diplomatske imovine

Jedno od spornih pitanja je problem oduzete imovine ruske diplomatske misije od strane Amerike a po tom pitanju, prema rečima, ambasadora, nema napretka.
Dodao je i da su u Stejt departmentu rekli da imovinu neće vratiti.
„Na nivou rukovodstva Stejt departmenta jasno mi je bilo rečeno: imovinu vam nećemo vratiti, imate zgrade, prodajte ih, razmišljajte šta hoćete da kupite“, naveo je ruski diplomata i dodao da, imajući u vidu brojne poteškoće na koje se nailazi prilikom prodaje diplomatske imovine, ne vidi kraj čitavom tom procesu.
Dodao je i da sve strane razmišljaju o mogućoj razmeni zatvorenika, ali da se na tom planu nije prešlo na praktični deo.
„To je veoma ozbiljno pitanje  i u ovom momentu nije se prešlo na praktični deo. Potrebno je dodatno razmotriti to pitanje“, rekao je Antonov.
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala