Nacistički agenti plaćali Stepinca: Otkriće dr Slavenka Terzića u vojnom arhivu u Moskvi

© Foto : Javno vlasništvoAlojzije Stepinac
Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio je posrednik između nacističkih špijuna i Vatikana, a nacistički agenti su Stepincu plaćali kako bi došli do pape, ukazuje svedočanstvo koje je otkrio prof. dr Slavenko Terzić u Ruskom državnom vojnom arhivu u Moskvi.
Po izjavi koju je islednicima sovjetskog Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD) dao zarobljeni SS major dr Karl Nojhaus, Stepinac je 1941. za 270.000 rajhsmaraka omogućio agentu nemačke Tajne državne policije (SD) Francu Hegeru da dođe do pape Pija Dvanaestog, zbliži se sa njim i utiče na odluke Svete stolice.
„Ovo svedočenje predstavlja Stepinca kao ključnog čoveka za prodor SD u srce Vatikana“, kaže prof. dr Terzić.
„Ostaje otvoreno pitanje da li je Nojhausovo svedočenje bilo potpuno i pouzdano. Naime, prema njegovoj tvrdnji, Stepinac nije znao da je Heger agent SD, jer mu se predstavio kao poslovni čovek. Znajući za izuzetnu obaveštenost i pronicljivost Stepinca, to objašnjenje nije lako prihvatiti“, dodaje Terzić, objavile su Novosti.
Nojhaus je bio visoki funkcioner Nacionalsocijalističke partije, a od 1942. je radio u Glavnoj kancelariji Rajha za bezbednost, kao šef odseka za crkve u Prvoj operativnoj upravi Tajne državne policije. U izjavi datoj NKVD, 1945, on tvrdi da je saradnja SD i Stepinca započela 1941. godine:
Poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Patrijarh Porfirije: Imam pisma Stepinca, neki delovi problematični
„Agenturni rad Franca Hegera zasnivao se uglavnom na njegovoj tesnoj saradnji sa poglavarom katoličke crkve u Hrvatskoj, nadbiskupom Stepincem. Tu vezu je organizovao SD kada je postalo poznato da je nadbiskupu neophodan novac“, stoji u svedočenju.
Osim toga, Nojhaus navodi da se agent Heger predstavio Stepincu kao veletrgovac dr Šmit i pozajmio mu 270.000 rajhsmaraka, a ovaj mu je zauzvrat prepustio posao organizovanja komercijalnih hodočašća u crkvu u Mariji Bistrici, gde se nalaze, po katoličkom verovanju, čudotvorne ikone.
Saradnja je kulminirala kada je Stepinac napisao pismene preporuke Hegeru i poslao ga kod pape Pija Dvanaestog. Špijun pun para i papa su se veoma zbližili, kaže Nojhaus.
„Agent je uspeo da zadobije poverenje pape i njegovih najbližih saradnika, državnog sekretara Maljonea i kardinala Montinija“.
Njegova izjava je istoričarima zanimljiva pre svega kao svedočanstvo o mreži tajnih vatikanskih veza.
„Vatikan uvek funkcioniše na mnogo kanala pa nije isključeno da je koristio vezu sa SD preko Stepinca, mada bi to trebalo proveriti“, kaže akademik Ljubodrag Dimić, istoričar.
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Tanasković otkriva za Sputnjik: Sve su manje šanse da Stepinca kanonizuju u sveca /video/
„Papa Pije Dvanaesti bio je otvoreni germanofil, ali Stepinac nije. On je bio fanatični kroatofil koji je bezrezervno podržavao NDH od prvog do zadnjeg dana. Uprkos mnoštvu dokaza za učešće u genocidu nad Srbima, njemu je posle rata suđeno za manje prestupe i dobio je vremensku kaznu, od koje je veći deo proveo u kućnom pritvoru. Neprestano je primao posete i funkcionisao preko crkve na mnogo kanala odražavajući veze sa Zapadom, kome je Vatikan postao saveznik u krstaškom ratu protiv SSSR“, kaže istoričar Dimić.
Stepinac je Srbe nazivao najvećom opasnošću za Hrvatsku i podržavao je njihovo masovno ubijanje, pokatoličavanje i deportaciju, kaže akademik Ljubodrag Dimić.
„Genocid nad Srbima je osmislila Katolička crkva, a Stepinac je priželjkivao da taj prljav posao obavi neko drugi. Hitlerov poslanik Kaše je na suđenju svedočio kako mu je Stepinac otvoreno sugerisao da Nemci nasilno isele 240.000 Srba iz Slavonije. Stepinac je bio direktno odgovoran i za učešće više od 1.000 katoličkih sveštenika u genocidu nad Srbima“, tvrdi Dimić.
O slučaju Stepinac za Sputnjik je govorio i diplomata Darko Tanasković
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala