Novo pravilo za ulazak u Grčku

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisGranični prelaz Evzoni
Granični prelaz Evzoni - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
I ove subote Grčka je objavila nove uslove za ulazak u zemlju, a za državljane Srbije važi jedno novo pravilo.
Potvrda o preležanoj infekciji kovida 19 od danas ne sme biti starija od šest meseci.
Do sada je važilo pravilo da ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji, ili PCR ili antigenski test, granicu možete preći sa potvrdom o preležanoj koroni koja može biti najmanje stara dva, a najviše devet meseci.
Međutim, ovo pravilo je promenjeno danas, tako da sada važi da ova potvrda može biti najmanje stara 30 dana, a najviše 180, odnosno šest meseci.
Pre dve nedelje Srbija je dobila olakšicu kao zemlja koja je na „zelenoj listi“ da njeni građani mogu preko granice i sa negativnim antigenskim testom. Ovo predstavlja veliku, pre svega, finansijsku olakšicu za srpske turiste s obzirom na to da PCR test košta 9.000, a antigenski 3.500 dinara.
Deca uzrasta do 12 godina ne moraju da rade ove testove ukoliko dolaze iz zemalja koje su u zelenoj zoni.
Osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dve doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.
S obzirom na to da je ranije potpisan sporazum između Grčke i Srbije, sve vakcine koje su dostupne u našoj zemlji priznate su i prilikom ulaska u Grčku – „Fajzer/Biontek“, „Astra zeneka“, „Sinofarm“ i „Sputnjik Ve“.
Za ulazak u Grčku potrebno je popuniti i PLF formular, prenose Novosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala