Novače, čuvaj se

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković tokom jednog od padova na Vimbldonu
Novak Đoković tokom jednog od padova na Vimbldonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Podloga na kojoj se igra Vimbldon ove godine je privukla isto, ako ne i više pažnje nego same partije igrača. Bilo je povreda i suza, ali je, na sreću, bez posledica prošao Novak Đoković.
Đoković je u prva dva kola Vimbldona završio na travi Centralnog terena skoro deset puta, dok je situacija bila nešto bolja u trećem kolu na Terenu 1.
Iako je izbegao bilo kakvu povredu, svaki Đokovićev pad – ali i bilo kog drugog tenisera – iziskuje uplašenu reakciju publike zbog potencijalnog peha.
„Iskreno, ne sećam se da sam ikada ovoliko padao“, rekao je Đoković posle prvog kola i meča sa Džejkom Drejperom, a nešto slično ponovio i posle drugog kola i meča sa Kevinom Andersonom.
I, iako Novak nije imao problem ozbiljnije prirode, to se ne može reći za neke druge tenisere i teniserke.
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Federer rastužio Britance!
Serena Vilijams je na Vimbldon došla u pokušaju da osvoji 24. Grend slem u karijeri u 40. godini života, a napustila ga je – u suzama.
Tokom sredine prvog seta prvo kola protiv Aleksandre Sasnovič, Serena se okliznula, pala i povredila nogu, obnovivši staru povredu.
„Bilo je veoma klizavo. I ja sam pala. Kada bi odigrala udarac pod nekim većim uglom, nisam mogla ni da potrčim na svoj udarac jer je bilo toliko klizavo, ali kako je bilo za mene, tako je bilo za sve“, rekla je Sasnovič posle prvog kola.
​Čuvena Amerikanka peh je doživela samo otprilike sat vremena nakon što je ista sudbina zadesila Francuza Adrijana Manarina, koji je u prvom kolu pretio da ostvari najveću pobedu u karijeri i izbaci Rodžera Federera.
Manarino je vodio sa 2-1 u setovima, a zatim se u četvrtom povredio i nedugo zatim zbog povrede morao da napusti teren.
Užasno je ovo što se desilo meč za mečom. Bože, ne mogu da verujem“, rekao je Federer i dodao: „Da, mislim da je bilo klizavije, možda zbog krova. Ne znam, to je samo moj osećaj. Morate da se krećete baš, baš pažljivo. Ako želite da uradite previše u pogrešnom trenutku, možete vrlo lako da padnete“, priznao je Federer.
Američka teniserka Serena Vilijams posle pada na Centralnom terenu Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Serena u suzama napustila Vimbldon; Federer: Bože, ne mogu da verujem /video/
Glavni problem o proklizavanju vezan je za Centralni teren, ali ne bi bilo istina reći da nije bilo nezgodnih padova i na ostalim terenima.
„Brutalne vesti za Serenu Vilijams, ali Centralni teren je ekstremno klizav. Nije lako kretati se po njemu“, rekao je Endi Mari, koji je „preživeo“ igranje na Centralnom terenu, ali ne i Denisa Šapovalova u trećem kolu.
Organizatori su se posle povrede na najvećoj sceni ubrzo oglasili rekavši „da su tereni u najboljem mogućem stanju“.
„Vimbldon neće ništa prepustiti slučaju i analiziraće sve opcije kako ne bi bilo više povredad. Ove godine razlika postoji u vremenu. Tereni nisu dobili priliku da se osuše, a još je prva dva dana i krov bio zatvoren, pa smo zato videli dosta padova i proklizavanja“, rekao je nekada najbolji britanski teniser Tim Henman, trenutno član Upravnog odbora Ol-ingland klaba.
​Bivši trener Novaka Đokovića Boris Beker kao problem ističe to što se Vimbldon prošle godine nije održao zbog nesigurnosti u doba pandemije, pa na terenima u Londonu niko nije igrao gotovo dve godine.
„Tereni su čak i previše savršeni, previše zeleni i bujni. Ipak, padove sam video svake godine tokom prvih nekoliko dana. Nije mi to toliko neobično, već jednostavno niko nije bio na njima od 2019. Nismo navikli da igrači ovoliko proklizavaju. Jeste dosta padala kiša, ali prvih par dana Vimbldona je uvek malo klizavo“, objasnio je Beker.
Da tereni na Vimbldonu nisu isti kao nekada jasno je bilo i Niku Kirjosu, kontroverznom australijskom terenu, koji je primedbu imao iz drugih razloga, nazvavši ih presporim.
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Kirjosove pretnje Đokoviću završene predajom /video, foto/
On je ukazao i na još jedan problem, s obzirom da je ove godine bila nikada kraća pauza između prelaska sa šljake na travu, odnosno između Rolan Garosa i Vimbldona.
Takođe, teniseri i teniserke dugo nisu igrali na travi – podlozi na kojoj se ubedljivo najmanje igra tokom sezone.
„Igra je napredovala i sada ima mnogo više razmena, igrači mnogo bolje riterniraju i teraju protivnika na udarac više, a tu telo ulazi u pozicije u kojima ne bi trebalo da bude. Ljudi padaju i povrede se dešavaju. Ali, tu je i broj mečeva. Ovi igrači su igrali mnogo mečeva. Teniski raspored je brutalan, apsolutno je brutalan“, obrazložio je svoj stav Kirjos.
Dakle, glavni razlozi brojnih padova i proklizavanja su kišoviti uslovi i podizanje krova, pored ostalog.
​Organizatori Vimbldona ističu da je preparacija za ovogodišnji turnir bila podjednako temeljna kao i svake prethodne sezone, te da su supervizori i pred meč Serene Vilijams i pred meč Rodžera Federera bili zadovoljni uslovima.
„Vremenski uslovi koje smo imali tokom prva dva dana su bili najvlažniji u poslednjoj deceniji, što nas je nateralo da zatvorimo krov na Centralnom terenu i Terenu 1. U ta dva dana je trava najzelenija i najbujnija, pa je to rezultovalo u dodatnoj vlažnosti na prirodnoj podlozi, rekli su organizatori u saopštenju.
Istini za volju, problemi su manje-više nestali posle prvih nekoliko dana, iako padova i dalje ima, to nije ništa neočekivano za Vimbldon i igranje na travi.
Zbog onoga što se desilo Sereni i Manarinu moraće svi da budu oprezni, a ponajviše prvi favorit i neko ko osvajanjem Vimbldona može da dođe korak bliže pisanju novih stranica istorije, Novak Đoković.
Ipak, utisak je da su najveći problemi sa vlažnom podlogom i proklizavanjem iza nas, te da će ostatak Otvorenog prvenstva Velike Britanije proći bez većih problema. 
​► Rezultat je bio 6:3, 6:4, 5:0... A, onda – skandal! /video/
Britanci na nogama zbog istorijskog uspeha tinejdžerke! /video/
Navijali su za Amerikanca, a Novak im je dao ono što su želeli /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala