Nova akcija u Vukovaru: Hrvatski ekstremisti preko grbače Srba — udaraju na Zagreb

© AP Photo / Darko VojinovicProtest protiv ćirilice u Hrvatskoj
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Inicijativa gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da se srpskoj deci faktički ukine nastava na maternjem jeziku, alat je za politički obračun narastajućih desničarskih opcija u celoj Hrvatskoj sa vladajućom strukturom u Zagrebu, uveren je Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova Srba.
Kolar dodaje da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa koalicionim partnerom Željkom Sabom želi da spoji osnovne i srednje škole u Vukovaru, na način da se škole koje izvode nastavu po modelu A na srpskom jeziku i pismu ugase i tako da se uskrati program školovanja na srpskom jeziku, što je novi vid ataka na Srbe i srpsku zajednicu.

Srpska deca na udaru političkih ekstremista

„To je nezakonit čin i nema uporište u važećim zakonima Republike Hrvatske, odnosno, u ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o odgoju i obrazovanju nacionalnih manjina u Hrvatskoj“, tvrdi Kolar.
On podseća da je od 1997. godine Evropskim sporazumom i pismom o namerama Vlade Hrvatske srpska zajednica dobila mogućnost registracija škola i školovanje dece na maternjem jeziku.
„To je ono što je zasmetalo ovoj desnoj političkoj struji koja je na vlasti u Vukovaru i koja dobija sve veći politički prostor generalno u Hrvatskoj. Naravno da je to inicijativa koja bi na ovaj način uskratila srpskoj zajednici mogućnost školovanja i još jedno u nizu prava koja nam Ustav garantuje“, naglašava Kolar. 

Obračun sa HDZ-om

Naš sagovornik je uveren da ovo nije samo odnos prema srpskoj zajednici, već se može gledati i kroz aktuelnu koaliciju na nacionalnom nivou, gde je HDZ u koaliciji sa Klubom manjinskih zastupnika, a tu spadaju i tri zastupnika iz redova Srba. Hrvatskoj desnici, postojanje takve koalicije kojoj pripada i gradonačelnik Vukovara, jednostavno, nije u interesu, a smer i putokaz kuda oni žele da idu pokazuje i ova inicijativa, navodi naš sagovornik .
„Odnosno, uskraćivanje prava srpske zajednice, dvojezičnosti, prava školovanje na maternjem jeziku, na smanjivanju finansija za rad srpskim udruženjima i sportskim klubovima i tako dalje“, kaže on.
Kolar objašnjava da se međunacionalni sukobi u Vukovaru intenziviraju unazad tri godine i to uglavnom između mladih ljudi. Prvo su ti sukobi smatrani kao sukobi navijačkih grupa.

Manipulacija istinom

„Mi smo uporno tvrdili da nije reč o tome, kada je reč o srpskoj zajednici i da su to obični mladići bilo da su iz samog grada ili iz okoline, a ne navijači koji su bili stalno na udaru navijača ’Dinama‘ iz Zagreba koji ih konstantno napadaju i maltretiraju. To nasilje se prebacilo i u srednje škole. Upravo pod ovim izgovorom, Penava je lansirao tezu da se ovo dešava jer deca idu odvojeno u škole i da se međusobno ne poznaju, te da je to razlog sukoba. Mi takvu tvrdnju apsolutno odbacujemo, već smatramo da je ovo direktno huškanje protiv srpske zajednice i direktan atak na nas, na način da bi se uskratilo pravo obrazovanja Srba“, uveren je Kolar.
Naš sagovornik veruje da će Evropa stati u zaštitu srpske manjine, ali isto tako i sumnja da bi hrvatska vlada na ovo pristala, jer je Evropska komisija već procenila da Hrvatska ne poštuje dosledno primenu Zakona o pravima nacionalnih manjina i da treba da radi na njemu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala