Na Dunavu uočena ptica koja se u Srbiji poslednji put gnezdila pre više od jednog veka /foto/

CC BY 2.0 / Thomas Bresson / Kudravi pelikan
Kudravi pelikan - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Centar za istraživanje biodiverziteta objavio je da je na adama i zalivima na Dunavu u blizini naselja Velesnica i Grabovica kod Kladova uočeno 16 jedinki kudravog nesita (Pelecanus crispus), poznatijeg kao kudravi ili dalmatinski pelikan, koji se u Srbiji poslednji put gnezdio pre više od jednog veka.
Kako je precizirano, tokom ekspedicije u istočnoj Srbiji, sredinom juna 2021. godine, ornitolozi Prirodnjačkog muzeja i Centra za istraživanje biodiverziteta posmatrali su nekoliko retkih i ugroženih vrsta ptica, među kojima su i odrasli parovi kudravog pelikana u fazi gnežđenja.
„Ove impozantne ptice povremeno su u Srbiji posmatrane tokom seobe i zimovanja, ali je ovo prvi put posle dugo vremena da okolnosti ukazuju na mogućnost gnežđenja“, izjavio je viši kustos-ornitolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Marko Raković, prenosi Politika.
On je rekao da čitava evropska populacija kudravog nesita broji manje od 10.000 polno zrelih jedinki, a ova vrsta se smatra ugroženom jer njen opstanak zavisi od mera zaštite koje sprovode ljudi.
„Zato su podaci o potencijalno novim prirodnim gnezdilištima od velikog značaja za zaštitu vrste“, rekao je Raković.
Kudravi pelikan, jedna od najvećih ptica letačica - dužine 180 centimetara i raspona krila 3,5 metra, za svoja gnezdilišta traži izolovana i vodom okružena mesta, a najbliže takvo mesto nalazi se u delti Dunava u Rumuniji i Bugarskoj, oko 360 kilometara istočno od Kladova.
U blizini Radujevca u Negotinskoj krajini, kako je navedeno u saopštenju, posmatrano je gnežđenje još jedne retke vrste koja je iščezla sa prostora uže Srbije - belokrile čigre (Clidonias leucopterus).
Ornitolozi su zabeležili i novi, tek drugi lokalitet gnežđenja crnoglavog galeba (Larus melanocephalus) u Srbiji, čija su dva para posmatrana na gnežđenju u blizini Kovina.
Pored ovih, izvanredno značajnih nalaza, zabeležene su i druge retke i ugrožene gnezdarice poput modrovrane, crvenoglavog svračka, patuljastog orla, obične čigre i sive guske.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala