Litvanija proglasila vanrednu situaciju: Migranti preko Belorusije hrle u Evropu

© AFP 2023 / JURE MAKOVECMigranti na granici
Migranti na granici - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Litvanija je proglasila vanrednu situaciju zbog priliva ilegalnih migranata koji preko teritorije Belorusije pokušavaju da uđu u Evropu. Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite je rekla da ta mera nije uvedena iz bezbednosnih razloga već da bi se efikasnije upravljalo migracijama.
Litvanska vlada je uvela vanrednu situaciju nakon što je litvansko-belorusku granicu poslednjih dana nelegalno prešlo više od 150 migranata.
"Veoma je važno imati pravni sistem i instrumente da biste mogli brzo da donesete odluke kao odgovor na nove izazove", rekla je ona.
Broj migranata koji su zadržani na granici je tri puta veći nego ranije, saopštile su litvanske vlasti.
Na snimcima sa nadzornih kamera na granici vidi se kako ljudi preskaču ogradu i pretrčavaju granicu.
Većina tih migranata je ranije tražila azil u Litvaniji, a među njima ima i Avganistanaca, Kamerunaca, Iračana i Sirijaca.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Belorusiji uvela Evropska unija. Kako je rekao, Belorusija više neće zadržavati migrante koje hrle u EU jer, zbog sankcija Brisela, ta nema više ni novca ni snage.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala