„Hrvatska ne odustaje“: Nuklearni otpad ide na granicu sa BiH /video/

© AFP 2023 / ODD ANDERSENNuklearni otpad
Nuklearni otpad  - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao potencijalnog odlagališta za skladištenja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, izjavio je predsedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević.
Dizdarević je za „Glas Srpske“ rekao da će konačnu odluku o tome Hrvatska doneti nakon što sprovedu sve bezbednosne procene, analize i eventualne rizike, a o tome će, kako je obećano, biti upoznata i BiH.
Skladište nuklearnog otpada „Čerkezovac“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2019
Strah kraj Une: Hrvatsko nuklearno skladište moglo bi da protera hiljade ljudi i preostale Srbe |video
On je podsetio na dvodnevni sastanak delegacije BiH sa predstavnicima nadležnog Odseka MUP-a i Fonda za razgradnju Hrvatske u Zagrebu, na kom je zatražila do sada izrađenu dokumentaciju o ovom projektu, te istakao da su se vratili praznih ruku, prenosi RTRS.
Dizdarević je naveo da im je rečeno da je za prvi deo planirana gradnja novog objekta, odnosno predloženo je da kasarna Čerkezovac bude preuređena u skladište, a ne u odlagalište, te da su im preneli da je kasarna samo potencijalna lokacija, koja bi mogla da postane konačna ako bude utvrđeno da ispunjava propisane bezbednosne standarde iz evropskih konvencija.
Napomenuo je i da su im iz nadležnog odseka MUP-a rekli da još nisu izdali nikakvu dozvolu, ali da će sve što bude rađeno biti u skladu s evropskim direktivama.
On je istakao da je delegacija BiH tražila i da njeni eksperti imaju pristup svim merenjima i ispitivanjima na terenu, na šta im je hrvatska strana odgovorila da to nije u njihovoj nadležnosti već da da taj deo posla treba uraditi preko nadležnih policijskih tela i Ambasade BiH u ovoj zemlji.
„Na kraju smo se dogovorili i da svaka tri meseca organizujemo sastanak naših eksperata“, naglasio je Dizdarević i dodao da moraju biti spremni kako bi blagovremeno reagovali.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da je još prerano govoriti kakav će konačan ishod biti, ali je izrazila žaljenje što zbog izostanka blagovremenog reagovanja Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara ekspertski tim ranije nije bio u mogućnosti da održi jedan takav sastanak i što su bili sprečeni da uđu na lokaciju na kojoj Hrvatska želi da odlaže nuklearni otpad.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala