Visoke cene, slab ekonomski rast: Bugarski ekspert strahuje od pridruživanja evrozoni

© Depositphotos.com / GregoryleeNovčanice u evrima
Novčanice u evrima - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Bugarska ne bi trebalo da uvodi evro s obzirom na sve moguće opasnosti, smatra ekonomista, predstavnik Ekspertskog kluba za ekonomiju i politiku Stojan Pančev.
Prema njegovim rečima, trenutno je finansijski sistem u Bugarskoj u dobrom stanju i zemlja koristi sve prednosti evrozone, a da pritom nije njena članica.
„Glavni problem sa pridruživanjem evrozoni je nedostatak argumenata u korist toga, ne čujemo zašto bi trebalo da učinimo taj korak, pritom postoji mnogo verovatnih rizika. Prema mom mišljenju, ti mogući rizici dobro su opisani u dva scenarija – grčkom i slovačkom. Svi znaju grčki scenario – gomilanje dugova, dužnička kriza… Slovački scenario je onaj u kome vidimo povećanje cena, sa jedne strane, a sa druge – veoma nizak ekonomski rast. Plašim se da ćemo, ako stupimo u evrozonu, videti oba ta scenarija“, rekao je Pančev za Bugarsku nacionalnu televiziju.
Takođe je prokomentarisao i strahovanja dela stanovništva Bugarske povodom toga da će cene proizvoda skočiti, a da će penzije ostati iste. On se složio sa tim da se u Slovačkoj cena pojedinih proizvoda izjednačila sa cenama u Evropi, ali da pritom nije osiguran potrebni ekonomski rast.
„Sada ulazimo u globalni inflatorni ciklus, to vidimo u saopštenjima o povećanju troškova za struju, gas, grejanje. Inflacija će postati veoma ozbiljan problem, a integracija u evrozonu može dodatno povećati taj efekat u slučaju Bugarske“, istakao je Pančev.
Međutim, ekonomista i voditelj sa televizije „Nova“ Vladimir Sirkarov drugačijeg je mišljenja. On je skrenuo pažnju na to da je inflacija u Grčkoj bila veća pre stupanja u evrozonu. Sirkarov ističe da su u drugim zemljama evrozone cene rasle samo određeno vreme. Takođe smatra da će verovatno biti revidirana odluka Bugarske da bez prelaznog perioda uvede evro u opticaj.
„Prema mom mišljenju, prelazak na evro bi trebalo da traje duži period, više od mesec dana. Najmanje tri meseca ili čak više, kako bi se ljudi navikli i kako bi mogli da uporede cene, da vide da nema razlike i da se umire do momenta kada više neće biti moguće koristiti bugarsku valutu“, ističe on.
Kako sledi iz nacrta Nacionalnog plana za uvođenje evra u Bugarskoj, koji je usvojen 30. juna, Bugarska će preći na evro od 1. januara 2024. godine bez prelaznog perioda.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala