Srpskom pukovniku medalja ruskog Ministarstva odbrane /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićZamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin uručio je pukovniku Budimiru Gajiću Medalju za značajan doprinos u razvoju međunarodne vojne saradnje
Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin uručio je pukovniku Budimiru Gajiću Medalju za značajan doprinos u razvoju međunarodne vojne saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije odlikovalo je u Moskvi izaslanika odbrane Republike Srbije pukovnika Budimira Gajića Medaljom za značajan doprinos u razvoju međunarodne vojne saradnje. Srpski pukovnik je prvi u istoriji koji je dobio ovo visoko priznanje.
Medalju je pukovniku Gajiću uručio zamenik ruskog ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin na oproštajnom prijemu u ambasadi Srbije u Moskvi, organizovanom povodom isteka mandata izaslanika odbrane Republike Srbije.
Dolazak ruskog zamenika ministra odbrane na prijem u ambasadu, povodom ispraćaja vojnog izaslanika, jeste još jedna potvrda odličnih odnosa Vojske Srbije i Ruske Federacije, jer zamenik ministra Sergeja Šojgua ne dolazi na proslave Dana armije većine država koje imaju izaslanstva u Moskvi i svi vojni izaslanici koji su danas bili na prijemu bili su iznenađeni dolaskom generala Fomina.
© Sputnik / Olivera IkodinovićČlanovi predstavništva Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u Moskvi
Članovi predstavništva Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Članovi predstavništva Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u Moskvi
Fomin je naglasio da njegov govor neće biti oproštajni, jer je siguran da će se sa pukovnikom Gajićem ponovo sresti.
„Gde god Budimir Gajić bude radio, zemaljska kugla je veoma mala, okrugla, i najverovatnije ćemo se ponovo sresti“, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane.
General je naglasio da je pukovnik Gajić izuzetna ličnost, čovek pun kvaliteta, odgovaran, predusretljiv, operativan u postavljanju zadataka i isti takav u njihovom rešavanju.
„I ambasadorski i vojni aparat po pravilu nije brojan, ali smo, ipak, rešili zadatke i ne samo zato što su Rusija i Srbija zemlje pobratimi, već nas objedinjuje mnogo toga – zajednička ratna istorija, prilično surova, zajednička kultura i još mnogo toga“, rekao je Fomin.
On je poželeo srpskom izaslaniku odbrane uspeh u daljoj vojnoj karijeri, jer, kako je naglasio, on to zaslužuje i izrazio je nadu da će rukovodstvo Republike Srbije umeti dostojno da oceni sve što je pukovnik Gajić u prethodnih pet godina učinio za jačanje rusko-srpske vojne saradnje.
© Sputnik / Olivera IkodinovićNovinarka Sputnjika Olivera Ikodinović sa zamenikom ministra odbrane Fominom, pukovnicima Gajićem i Momčilovićem i ambasadorom Lazanskim
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović sa zamenikom ministra odbrane Fominom, pukovnicima Gajićem i Momčilovićem i ambasadorom Lazanskim - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović sa zamenikom ministra odbrane Fominom, pukovnicima Gajićem i Momčilovićem i ambasadorom Lazanskim
Zamenik ruskog ministra odbrane poželeo je pukovniku Gajiću, njegovoj porodici i Srbiji dalji prosperitet i napredak.

Mandat u prijateljskoj i bratskoj državi

Svečanost u ambasadi Srbije u Moskvi je počela intoniranjem nacionalnih himni Srbije i Rusije, a obraćajući se prisutnima pukovnik Gajić je rekao da je za svakog oficira ogromna čast da bude vojni predstavnik svoje države  u inostranstvu, ali je istovremeno naglasio i da je „posebno i neponovljivo iskustvo biti predstavnik u prijateljskoj i bratskoj državi“.
„Jedan od osnovnih zadataka svakog vojnog izaslanika je jačanje bilateralne vojne saradnje sa zemljom prijema, a ja sam imao sreću da budem aktivni učesnik i svedok intenzivnog razvoja vojno-vojne i vojno-tehničke saradnje između Ruske Federacije i Republike Srbije. Za to su u prvom redu zaslužni izuzetno dobri odnosi predsednika dveju država, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali isto tako i poseban odnos koji ministar odbrane Sergej Šojgu i njegovi najbliži saradnici imaju prema Srbiji“, rekao je pukovnik.
Pukovnik Gajić je naglasio da petogodišnji mandat u Moskvi završava sa osećajem velikog zadovoljstva i ponosa, pošto je, kako je naveo, zajedno sa kolegama iz Izaslanstva odbrane bio maksimalno angažovan u rešavanju velikog broja zadataka iz oblasti bilateralne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom i što su rezultati tog rada vidljivi i povećani za skoro tri puta.
„Na početku mandata 2016. godine imali smo oko 40 aktivnosti bilateralne vojne saradnje, a za 2021. godinu je planirano gotovo 100 aktivnosti“, precizirao je pukovnik.
Kolegama, vojnim izaslanicima, pukovnik Gajić je poželeo da postižu nove uspehe, ali i da istovremeno uživaju u lepotama Moskve i drugih krajeva Rusije.
© Sputnik / Olivera IkodinovićSa oproštajnog prijema
Sa oproštajnog prijema - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sa oproštajnog prijema
Pukovnik je predstavio i novog izaslanika odbrane Republike Srbije pukovnika Sašu Momčilovića, koji je prethodne tri godine bio na dužnosti izaslanika odbrane u Belorusiji i poželeo mu je puno uspeha na novoj dužnosti.
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u svom obraćanju naglasio da „ovoliki broj gostiju svedoči da je naš pukovnik Budimir Gajić u ovih svojih pet godina boravka u Moskvi radio zaista vrlo naporno i vrlo uspešno“ i da je stvorio veliki krug prijatelja i poštovalaca Srbije, te da je produbio odnose između Srbije i Ruske Federacije na vojnom planu.
„Njegov mandat je obeležen najuspešnijim vojnim odnosima Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije u poslednjih dvadesetak godina“, naglasio je ambasador.

Francuski general govorio na srpskom

U ime vojno-diplomatskog kora obratio se i izaslanik odbrane Francuske, brigadni general Ivan Martin, koji se na iznenađenje mnogobrojnih gostiju obratio na srpskom jeziku.
„Ovde svi govore ruski jezik i to je veoma dobro, ali ja ću vam se obratiti na srpskom i nadam da ćete me svi razmeti“, rekao je francuski general na prijemu organizovanom u ambasadi Srbije u Moskvi, povodom isteka mandata izaslanika odbrane pukovnika Gajića.
© Sputnik / Olivera IkodinovićFrancuski general Ivan Martin i pukovnik Budimir Gajić
Francuski general Ivan Martin i pukovnik Budimir Gajić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Francuski general Ivan Martin i pukovnik Budimir Gajić
General Martin, koji je doajen vojno-diplomatskog kora, izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao čast i sreću da pukovnika Gajića i njegovu suprugu Draganu upozna u Moskvi i posebno se zahvalio na „ljubaznosti i gostoprimstvu“.
„Želeo bih da posvedočim da ste tokom vašeg boravka u Moskvi bili odličan predstavnik svoje zemlje i, ako mogu tako da kažem, odličan ambasador srpskog Ministarstva odbrane. Želimo vam da bezbedno stignete u Srbiju i sve najbolje u budućnosti“, naglasio je general Martin.
Pored izaslanika odbrane iz raznih zemalja, svečanom prijemu u ambasadi Srbije prisustvovali su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane, ambasadori Bosne i Hercegovine i Crne Gore Željko Samardžija i Milorad Šćepanović, episkop moravički, nastojatelj Podvorja SPC u Moskvi vladika Antonije, predstavnici Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije, predstavnici Generalnog sekretarijata ODKB, predstavnici preduzeća ruske namenske industrije, srpski privrednici u Moskvi i drugi gosti.  
Izaslanstvo odbrane Republike Srbije u Moskvi jedino je izaslanstvo u čijem sastavu se nalaze tri oficira (izaslanik i dva pomoćnika), a po prvi put, s obzirom da je u toku primopredaja dužnosti, izaslanstvo broji četiri pripadnika MOiVS.
© Sputnik / Olivera IkodinovićSa oproštajnog prijema
Sa oproštajnog prijema - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sa oproštajnog prijema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala