„Rusija je imala najgori tim, Rusi moraju da idu u Evropu“

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaFudbaleri Rusija i Finske – EURO 2020
Fudbaleri Rusija i Finske – EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Andrej Kančelskis, bivši as Mančester junajteda, okarakterisao je fudbalsku reprezentaciju Rusije najgorim timom na Evropskom prvenstvu nakon njihovog ranog ispadanja sa takmičenja, te naveo da je rešenje odlazak ruskih fudbalera u jače evropske lige.
Iako je format ovogodišnjeg Evropskog prvenstva dozvolio da se 16 od 24 tima kvalifikuju dalje od grupne faze, ni to nije bilo dovoljno ruskoj reprezentaciji koja je učešće završila na dnu grupe pošto je u tri utakmice ostvarila samo jednu pobedu.
Nakon što su Belgijanci u Sankt Peterburgu pokazali silu nad Rusima (3:0), izabranici Stanislava Čerčesova ostvarili su pobedu minimalnim rezultatom nad selekcijom Finske na istom terenu, da bi Rusija na svom poslednjem izdanju na EURO u Kopenhagenu bila deklasirana rezultatom 4:1 za Dansku.
Noćna mora sa Evropskog prvenstva bila je daleko od slave kojom su ruski fudbaleri učinili naciju ponosnom pre tri godine na Mundijalu, kada su stigli do četvrtfinala.
Nakon tog dostignuća, za ruski tim organizovana je svečanost u Kremlju kada su odlikovani nacionalnim počastima različitih vrsta.
Za bivšu zvezdu Junajteda i Rusije, Kančelskisa, to sada izgleda besmisleno u svetlu debakla na EURO 2020.
„Samo počasni majstori sporta nastupaju za nacionalni tim. Najgori tim na Evropskom prvenstvu, ali trener nosi težinu nacionalnog ordena“, rekao je Rus za „Sport24“, prenosi RT.
„Neka lideri odluče kako da se izvuku iz ove situacije. U ekstazi (na Mundijalu) svima su delili naređenja i titule, ali sada je sramota“, dodao je on.
„Lišiti ih počasti bilo bi ružno naravno. Osim ako sami igrači i trener ne žele (da ih se odreknu). Ali Čerčesov se nikada ne bi odrekao Ordena Aleksandra Nevskog“, naveo je bivši fudbaler.
Mnogi bi mogli da ospore tvrdnju Kančelskisa da je Rusija bila najgori tim na kontinentalnom takmičenju, pogotovo imajući u vidu reprezentaciju Turske koja je tipovana mogućim iznenađenjem prvenstva, da bi izgubili sve tri utakmice grupne faze na kojima su postigli samo jedan gol.
Ipak, ispadanje nakon grupne faze veliki je neuspeh Rusije, za šta se najviše krivi Čerčesov zbog toga što nije uspeo da izmami neki novi talenat niti da pronađe bolji taktički, napadački pristup za tim.
Drugi tvrde da je glavni faktor lošeg izdanja reprezentacije pad domaćih fudbalskih standarda, o čemu svedoče loši rezultati ruskih klubova u evropskom takmičenju prošle sezone.
Za Kančelskisa je rešenje da ruski fudbaleri počnu da igraju u inostranstvu za veće i bolje lige od domaće, isto onako kako je on to činio u Mančesteru osvajajući dve Premijer lige.
Od postojećih fudbalera, samo dva igrača nastupaju u pet najjačih evropskih liga – Aleksandar Golovin koji igra za Monako, i Aleksej Mirančuk, veznjak Atalante.
„Fudbaleri moraju da se otisnu u Evropu, u tome je čitava tajna“, naveo je Kančelskis dodajući da je teško napustiti rusku Premijer ligu zbog mnogo profitabilnijih uslova u Rusiji.
Rus odbio provokaciju o „klečanju i zviždanju“
Daleko je Rusija
Perina rabona: Od kokoške do Ronalda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala