Rekordan nivo robne razmene Srbije i Rusije u poslednjih 11 godina: Vučić se sastao s Patruševim

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ministrom poljoprivrede Rusije Dmitrijem Patruševim, sa kojim je razgovarao o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i o saradnji u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole.
Razgovarali su i o tehnološkim inovacijama koje bi u znatnoj meri unapredile standarde poljoprivredne proizvodnje u obe zemlje.
Predsednik Vučić je istakao da je Ruska Federacija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom porastu.
Sagovornici su ocenili da je saradnja na izuzetno visokom nivou, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.
"Ukupna vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Republike Srbije i Ruske Federacije tokom 2020. godine iznosila je 480,7 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na vrednost razmene u 2019. godini i rekordan nivo razmene u poslednjih jedanaest godina", istakao je predsednik i dodao da Srbija želi dalji rast robne razmene, ali i da se ukupni izvoz iz Srbije u naredne tri godine poveća na najmanje 1,5 milijardi dolara.
Predsednik Vučić i ministar Patrušev su konstatovali da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane, budući da Srbija i Ruska Federacija imaju vrhunske proizvode kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.
Predsednik je takođe posebno naglasio značaj saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija između dve zemlje, kao i potrebu da se i u ovoj oblasti primene najviši svetski standardi, dodaje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala