Oprez sa delta sojem u Srbiji: Kako sprečiti „eksploziju“

CC0 / / Cilj je, da se pronađe lek koji će stopirati kovid 19 da se služi našim proteinima

Cilj je, da se pronađe lek koji će stopirati kovid 19 da se služi našim proteinima - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Delta soj korona virusa, koji se širi skoro duplo brže od prošlog i najpre pogađa mlađe i nevakcinisane osobe, stigao je u Srbiju. Iako uzrokuje samo simptome jake prehlade, može da dovede do smrtnog ishoda. Nadležni zato pozivaju na vakcinaciju i poštovanje epidemioloških mera, koje bi uskoro mogle da budu revidirane.
Delta, odnosno indijski soj korona virusa potvrđen je kod dvoje građana Srbije 1. jula. Radi se o mlađim osobama koje nisu vakcinisane, a nedavno su se vratile iz inostranstva. Taj soj nije smrtonosniji od ostalih varijanti virusa, samo stvara drugačiju kliničku sliku.
Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa.

Zaustavljanje delta soja u Srbiji

Virusolog Tanja Jovanović za Sputnjik ističe da je delta soj virusa zarazniji od ostalih, otporniji na visoke temperature i da prevashodno pogađa mlađe i nevakcinisane osobe.
Kako kaže, jedan čovek zaražen delta sojem može da zarazi petoro ljudi, što taj soj čini skoro duplo zaraznijim od prethodnog, britanskog, koji je s jedne osobe mogao da se prenese na tri.
Da bi se širenje delta soja u Srbiji sprečilo, napominje Tanja Jovanović, građani treba da poštuju epidemiloške mere, koje su i dalje na snazi, i da se vakcinišu, ako to već nisu uradili.
„Nošenje maski u zatvorenom prostoru, prevozu... I dalje su onakve kako smo ih definisali na samom početku. Najugroženiji su uvek oni koji nisu vakcinisani, pogotovo oni koji nisu vakcinisani, a putuju u inostranstvo i tamo borave neko vreme“, ističe Tanja Jovanović.
Ona predočava da nas vakcine štite od teških formi bolesti, ali ne i apsolutno:
„To ne može nijedna vakcina. Zaštita od više od 60 odsto je odlična zaštita od infekcije. Mi, kao građani, sami kreiramo tok i obim naše epidemije. Mere postoje, ali se ne sprovode. Molimo građane da budu oprezni i poštuju epidemiološke mere, kako bismo mogli da kontrolišemo situaciju. Posebno apelujemo na vakcinaciju. Mladi moraju znaju da su odgovorni ne samo za svoje, nego i za zdravlje zajednice, da moraju da se vakcinišu“.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKorona virus vakcina
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Korona virus vakcina
Vakcine štite od teških oblika korona virusa, ali ne i apsolutno
Prema njenim rečima, epidemiološke mere će verovatno biti revidirane u narednom periodu.
„Delta soj je registrovan kod nas, ali mi smo ga očekivali. Bio je registrovan u okolnim zemljama, a virus ne zna za granicu. Mi smo već preduzeli odgovarajuće mere da bismo sprečili širenje i te varijante virusa. Značajno smo unapredili laboratorijsku dijagnostiku. Otvorili smo laboratorije na graničnim prelazima. Imamo laboratoriju na aerodromu ’Nikola Tesla‘, tako da se i tu testiraju putnici. Pratimo putnike koji s određenim simptomima ili bez ’pi-si-ar‘ testa ulaze u našu zemlju“, napominje Tanja Jovanović.

Brzo širenje indijskog soja virusa

Naša sagovornica podseća da je delta soj otkriven još u decembru 2020, ali da je u Indiji postao dominantan tek krajem marta ove godine. Od tada se proširio na oko 80 zemalja širom sveta.
„Mi sada dokazujemo prve slučajeve. Potrebno je neko vreme da ta varijanta postane dominantna. Britanski, alfa soj virusa je ušao u Srbiju krajem decembra, a postao je dominantan tek u aprilu. Dakle, virusu treba nekoliko meseci da bi postao dominantna varijanta, a da li će postati ili ne, zavisi od broja vakcinisanih i toga koliko ćemo mu pružiti priliku da cirkuliše u populaciji i nađe nove domaćine“, zaključuje Tanja Jovanović.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala