Odobreno izručenje "azijskog El Čapa" Australiji

© ROBIN UTRECHTVisok nivo obezbeđenja u Roterdamu uoči odluke o izručenju Ce Či Lopa
Visok nivo obezbeđenja u Roterdamu uoči odluke o izručenju Ce Či Lopa - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Holandski sud odobrio je danas australijski zahtev za izručenje Ce Či Lopa, za koga se sumnja da predvodi azijski narko-sindikat i koji se upoređuje sa meksičkim narko-bosom Hoakinom Guzmanom, poznatijim kao El Čapo.
Ce Či Lop, Kanađanin rođen u kineskoj provinciji Guangdong 1964, navodno je na čelu organizovane kriminalne organizacije koja kontroliše 70 milijardi dolara vredno tržište narkotika u Aziji, a kao jedan od najtraženijih begunaca u svetu uhvaćen je u januaru na aerodromu Šipol u Amsterdamu, prenosi Rojters.
Operacija njegovog hapšenja, kodnog imena Kengur, uključivala je 20 obaveštajnih agencija sa svih kontinenata širom sveta, kojom je rukovodila Australijska federalna policija (AFP).
Australija je tražila njegovo izručenje kako bi mu bilo suđeno u toj zemlji, što je danas odobrio holandski sud, a njegovi advokati saopštili su da će uložiti žalbu, pa će o ekstradiciji odlučivati Vrhovni sud i holandska vlada.
AFP sumnja da Ce Či Lop predvodi kriminalno udruženje Sem Gor kartel, koji je odgovoran za uvoz gotovo 70 odsto narkotika koji dolaze do australijskog kontinenta.
Zbog razmera poslova kojim se navodno bavi, ovog 57-godišnjaka porede sa meksičkim narko-bosom Hoakinom Guzmanom El Čapom, a on je negirao sve optužbe i osporio svoje hapšenje navodeći da su australijske vlasti u stvari iscenirale njegovo proterivanje sa Tajvana u Kanadu letom sa presedanjem u Holandiji kako bi tamo mogao da bude zadržan.
Ce je proveo devet godina u zatvoru zbog trgovine narkoticima u Americi tokom devedesetih godina 20. veka, a australijski mediji opisali su njegovo hapšenje kao najznačajnije koje je federalna policija sprovela poslednjih 20 godina, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala