Najveća kazna ikada: Popularna platforma mora da plati 70 miliona dolara

© Foto : PixabayDolari
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Popularna investiciona platforma „Robinhud“ pristala je da isplati skoro 70 miliona dolara Finri (Financial Industry Regulatory Authority).
Platforma je na ovo pristala kako bi namirila navode da je njeno posredovanje nanelo kupcima „široko rasprostranjenu i značajnu štetu“ na više različitih frontova tokom proteklih nekoliko godina
Ovo je najveća novčana kazna ikada naložena od strane organizacije koju je Kongres ovlastio da nadgleda stotine hiljada brokera širom SAD.
Preciznije, Finra je sprovela istragu koja je pokazala da su milioni mušterija primale lažne ili obmanjujuće informacije od „Robinhuda“ u vezi sa različitim stvarima, uključujući i to koliko su novca mušterije imale na svojim računima i mnoge druge.
Netačne informacije koštale su korisnike više od sedam miliona dolara, prema Finrinim saznanjima, a „Robinhud“ treba da plati restituciju pogođenim korisnicima.
Druge optužbe navedene u nagodbi uključuju i to da je „Robinhud“ odobravao rizične trgovine opcijama hiljadama korisnika onda kada to nije trebalo i da nije učinio dovoljno da spreči „ispade“ sistema u martu 2020. godine koji su nepovoljno uticali na milione korisnika.
„Robinhud“ je uložio u poboljšanje platforme i gradi tim korisničke podrške, navela je portparolka ove platforme Žaklin Ortiz Remzi u saopštenju koje je mejlom dostavljeno na adresu „Si-En-Bi-Si mejk it“.
„Drago nam je što možemo ovo da ostavimo iza nas i radujemo se nastavku pružanja pažnje korisnicima i demokratizaciji finansija za sve“, navela je ona.
Inače, ova aplikacija je postala planetarno poznata početkom ove godine tokom „Gejmstop sage“.

Bugarski „Robinhud“

Vladimir Vlad Tenev je bugarsko-američki preduzetnik, milijarder i saosnivač „Robinhuda“.
Tenev je rođen u Bugarskoj, a sa porodicom se preselio u SAD kada je imao pet godina. Oba njegova roditelja radila su za Svetsku banku i Vlad je odrastao u Vašingtonu, a pohađao je srednju školu za nauku i tehnologiju „Tomas Džeferson“.
Dobio je diplomu iz matematike na Stanfordu, gde je upoznao Bajdžu Bata. Počeo je doktorske studije iz matematike na Ju-Si-El-Eju (UCLA), ali ih je napustio kako bi radio sa Batom, sa kojim je i osnovao „Robinhud“.
Godine 2010. njih dvojica su osnovali trejding kompaniju Celeris, ali su je već 2011. godine napustili kako bi kreirali firmu Kronos riserč, koja je prodavala softver za procesuiranje ogromne količine podataka bez kašnjenja drugim firmama i bankama.
Godine 2013. Tenev i Bat osnovali su platformu za trgovanje „Robinhud“.
U maju 2018. godine vrednost „Robinhuda“ povećala se na šest milijardi, čime su Tenev i Bat postali milijarderi, prenosi B 92.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala