Lavrov: Ako SAD žele nazad u sporazum sa Iranom – onda neka poštuju svoju obavezu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
S obzirom da su SAD jednostrano istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i tako prekršile rezoluciju Saveta bezbednosti UN, njihov povratak u te okvire mora da podrazumeva i potpuno poštovanje svih preuzetih obaveza, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Kako je rekao, na dosadašnjim pregovorima je postignut značaj progres, međutim Zapad pokušava da taj sporazum u neku ruku promeni.
„Smatram da je jedini pošten put da se ceo sporazum obnovi u originalnom vidu što je potvrđeno i od strane Saveta bezbednosti UN, međutim, zapadni partneri na sve načine pokušavaju da unesu određene izmene i nametnu Iranu nove obaveze“, naglasio je.

Rusija sprema novi plan kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva priprema svoj koncept kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu.
Kako je rekao, taj koncept će uskoro biti završen i predstavljen javnosti.
„Odavno postoji interes naših prijatelja po pitanju ruske vizije kolektivne bezbednosti u zoni Persijskog zaliva. Uzimajući u obzir poslednja zbivanja u toku je priprema obnovljene verzije koncepta“, rekao je on.

Plaši nas aktivnost DAEŠ-a u Avganistanu

Lavrov se dotakao i situacije u Avganistanu rekavši da je Rusija zabrinuta zbog toga što se na severu te zemlje pojačava aktivnost terorističke organizacije DAEŠ (organizacija zabranjena u Rusiji).
„Nas to zabrinjava. Teroristi koriste situaciju povlačenja NATO snaga iz Avganistana i aktivno okupiraju teritorije pre svega na severu Avganistana, tačno na granici sa našim saveznicima“, zaključio je.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala