Ima li Banović Strahinje u 21. veku: Ko su heroji današnjice

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Ko su heroji današnjice, da li smo spremni da praštamo, umesto da se svetimo, razmišljamo li o ljudima koji su među nas došli iz dalekog sveta bežeći od rata, da pronađu sebi novi dom?
Ovo su neka od pitanja na koja je za „Orbitu kulture“ odgovarao Stefan Arsenijević, reditelj filma „Strahinja Banović“, novog ostvarenja koje je uvršteno u glavni takmičarski program Međunarodnog festivala u Karlovim Varima. Stefan otkriva i kako je poznata narodna epska pesma „Banović Strahinja“ bila inspiracija za bavljenje jednom od savremenih globalnih tragedija – izbegličkom krizom.
Kako je pisac romana „Ako dugo gledaš u ponor“ doživeo predstavu rađenu po njegovom tekstu, koja je ovih dana ovenčana prestižnom Sterijinom nagradom, pitali smo književnika iz Novog Pazara, autora ovog dela Enesa Halilovića.
O nagradi i nagrađivanju, o uspehu predstave „Kus petlić“ Ace Popovića koju je režirao ali i o Nušićevoj komediji „Vlast“ koju je upravo počeo da postavlja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, razgovarali smo sa Sterijinim laureatom, pozorišnim rediteljem Milanom Neškovićem.
O značaju časopisa „Zenit“ osnovanom pre tačno jednog veka, o uticaju koji je zenitizam imao na razvoj naše avangardne umetnosti, kao i o njegovom pokretaču Ljubomiru Miciću – u „Orbiti kulture“ razgovarali smo s istoričarem umetnosti Jerkom Denegrijem, direktorom Instituta za umetnost i književnost Bojanom Jovićem i kustoskinjom Galerije „Rima“ koja je izložbom obeležila jubilej „Zenita“ Marijom Stanković.
Ko je bio Džim Morison, muzičar i pesnik čijih se pola veka od rođenja obeležava u svetu danas, 3. jula, objasnio je pisac Savo Stijepović, veliki poštovalac života i dela pevača grupe „The Doors“.
Orbita kulture, 02. 07. 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala