Američka vojska otišla posle 20 godina, a Stejt department poručuje: Nećemo napustiti Avganistan

© AFP 2023 / WAKIL KOHSARBaza Bagram u Avganistanu
Baza Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Poslednje američke snage otišle su iz vazduhoplovne baze Bagram u Avganistanu, u poslednjih 20 godina epicentru rata protiv talibana i al-Kaide (zabranjene u Rusiji), prenosi "Gardijan". Međutim, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs poručuje da apsolutno nije istina da SAD nameravaju da napuste Avganistan uprkos povlačenju trupa iz te zemlje.
"Svi američki vojnici i članovi NATO snaga napustili su vazduhoplovnu bazu Bagram", naveo je visoko pozicionirani američki bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, a prenosi AP.
„Da, povlačimo naše vojne snage, ali nameravamo da održimo diplomatsko prisustvo u Kabulu“, rekao je Prajs na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. 
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
„Završilo se istorijsko poglavlje“: Nemačka vojska se povukla, zatvorene sve baze
On je napomenuo da su planovi američke administracije da održi kontinuirano partnerstvo sa avganistanskom vladom i sa narodom Avganistanima.
„Apsolutno ne nameravamo da napustimo Avganistan“, naglasio je američki zvaničnik.
I predsednik SAD Džozef Bajden je prošlog petka, tokom sastanka sa predsednikom Avganistana Mohamadom Ašrafom Ganijem u Beloj kući, poručio da podrška SAD Avganistanu neće prestati kada se završi američko vojno povlačenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala