Zaharova o češkom zahtevu da Moskva plati odštetu: Fantazmagorija

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je zahteve Praga da „Moskva treba da plati odštetu“ za eksplozije na skladištima municije u selu Vrbjetice kao fantazmagoriju i apsurd.
„Naša presuda je jednostavna – Prag se zapetljao u svojim verzijama i sopstvenim interesima, jer to nema nikakve veze sa nacionalnim interesima. Češka se jednostavno prebacila na stvaranje mitologije i promovisanje sopstvenih fantazija koje predstavlja kao neke činjenice“, objasnila je Zaharova.

Ambasador Češke u Moskvi pozvan u MIP

Istovremeno, portparolka je izjavila da je ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonjka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u svetlu novih zahteva Praga.
Moskva smatra zahteve Praga neprihvatljivim, dodala je Zaharova.
„Naravno, smatramo neprihvatljivim predlog češke strane o raspravi njenog zahteva. Odnos prema tom politizovanom metežu uskoro ćemo izložiti češkom ambasadoru u Moskvi koji je pozvan (u Ministarstvo)“, rekla je portparolka.
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Ruska Duma: Pre će riba progovoriti nego što će Prag dočekati odštetu od Moskve
Prema njenim rečima, u samom češkom rukovodstvu nema jedinstva u procenama i verzijama onoga što se dogodilo u Vrbjeticama.
Ranije je češki list „Mlada fronta dnes“ pisao da je Prag tražio od Moskve da u potpunosti nadoknadi štetu nakon eksplozija u vojnom skladištu u selu Vrbjetice 2014. godine, za koje Češka sumnjiči ruske obaveštajne službe. Prema navodima lista, češke vlasti procenile su štetu na 650 miliona kruna, ili 25,5 miliona evra.
S tim u vezi, češka strana proterala je iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 ljudi iz češke diplomatske misije proglasila za persone non grata. U maju je Češka zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama stavljena na spisak neprijateljskih država.
U Rusiji su optužbe Praga nazvane apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, napominjući da je u pitanju deo velike kampanje Zapada protiv Moskve. Kako su naglasili u Kremlju, nedokazani napadi Češke naneli su ekstremnu štetu odnosima dveju zemalja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala