Zaharova: NATO pokazuje mišiće kod naših granica i provocira oružane incidente

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
NATO pokazuje mišiće i ciljano destabilizuje situaciju u blizini ruskih granica, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Vežbe su svakako provokacija i pokazivanje mišića. Sazvano je više od 30 zemalja, dovedeni vojni brodovi, oko pet hiljada vojnika... Saopštavajući o spremnosti na dijalog, Alijansa zapravo ciljano destabilizuje situaciju duž oboda naših granica i povećava opasnost od oružanih incidenata“, objasnila je portparolka, dodajući kao primer nedavne incidente sa britanskim razaračem i holandskom fregatom na Crnom moru.
Istovremeno, ocenila je da Amerika i njeni saveznici pretvaraju vode Crnog mora u zonu vojne konfontacije.
„Vašington i njegovi saveznici u suštini dosledno transformišu crnomorsku akvatoriju iz prostora saradnje koje je tamo građeno ─ u zonu vojne konfrontacije.To se radi namerno kako bi još jedan region na svetu pod rukovodstvom SAD postao nestabilan i počeo da predstavlja pretnju“, ocenila je Zaharova.
Prema njenim rečima, nema sumnje da manevri na Crnom moru imaju jasan antiruski prizvuk.
S tim u vezi, Zaharova je objasnila da ruska borbena avijacija nije stvarala opasnu situaciju za holandsku fregatu na Crnom moru i da se radilo o zaštiti sopstvenih granica.
Nema ni govora o bilo kakvom kršenju prava na slobodnu plividbu ili stvaranju opasne situacije, istakla je portparolka.
„Bilo kakvi pokušaji da se to interpretira na način na koji je učinila Holandija smatraćemo nesavesnim ponašanjem“, dodala je.
​Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.
Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
Dan kasnije je fregata holandske ratne mornarice „Evertsen“, koja se nalazila u neutralnim vodama, promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi sprečili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promenio kurs.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala