Vek Komunističke partije Kine u 18 slika

Pratite nas
Stranka sa najviše članova na svetu, Komunistička partija Kine (KPK) danas slavi stotu godišnjicu.
Prikazujemo Vam ključne trenutke ove proslave.
© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsU Pekingu je održana spektakularna proslava stogodišnjice Komunističke partije Kine. Na trgu Tjenanmen održana je svečana skupština koja je okupila sve lidere Kine i predstavnike različitih slojeva stanovništva.

U Pekingu je održana spektakularna proslava stogodišnjice Komunističke partije Kine. Na trgu Tjenanmen održana je svečana skupština koja je okupila sve lidere Kine i predstavnike različitih slojeva stanovništva. - Sputnik Srbija
1/17
U Pekingu je održana spektakularna proslava stogodišnjice Komunističke partije Kine. Na trgu Tjenanmen održana je svečana skupština koja je okupila sve lidere Kine i predstavnike različitih slojeva stanovništva.

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsNa trgu Tjenanmen postavljen je ukras koji se sastoji od tri crvena luka. Na središnjem je grb Komunističke partije Kine, na bočnim su napisene godine 1921. i 2021. Oko trga stoji 100 crvenih zastava.

Na trgu Tjenanmen postavljen je ukras koji se sastoji od tri crvena luka. Na središnjem je grb Komunističke partije Kine, na bočnim su napisene godine 1921. i 2021. Oko trga stoji 100 crvenih zastava. - Sputnik Srbija
2/17
Na trgu Tjenanmen postavljen je ukras koji se sastoji od tri crvena luka. Na središnjem je grb Komunističke partije Kine, na bočnim su napisene godine 1921. i 2021. Oko trga stoji 100 crvenih zastava.

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsProslavi je prisustvovalo 70.000 učesnika koji su predstavljali sve etničke grupe i sve slojeve kineskog društva. Na fotografiji su učesnici parade na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Proslavi je prisustvovalo 70.000 učesnika koji su predstavljali sve etničke grupe i sve slojeve kineskog društva. Na fotografiji su učesnici parade na trgu Tjenanmen u Pekingu. - Sputnik Srbija
3/17
Proslavi je prisustvovalo 70.000 učesnika koji su predstavljali sve etničke grupe i sve slojeve kineskog društva. Na fotografiji su učesnici parade na trgu Tjenanmen u Pekingu.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinAvioni i helikopteri formirali su brojeve 100 i 71 na nebu nad Trgom Tjenanmen (narednog oktobra Narodna Republika Kina će proslaviti 72 godine od osnivanja).

Avioni i helikopteri formirali su brojeve 100 i 71 na nebu nad Trgom Tjenanmen (narednog oktobra Narodna Republika Kina će proslaviti 72 godine od osnivanja). - Sputnik Srbija
4/17
Avioni i helikopteri formirali su brojeve 100 i 71 na nebu nad Trgom Tjenanmen (narednog oktobra Narodna Republika Kina će proslaviti 72 godine od osnivanja).

© REUTERS / CNSphotoKada je odjeknulo 100 pucnjeva, počasna garda postavila je kinesku zastavu na trg. Potom se tokom intoniranja državne himne održala ceremonija podizanja zastave.
Kada je odjeknulo 100 pucnjeva, počasna garda postavila je kinesku zastavu na trg. Potom se tokom intoniranja državne himne održala ceremonija podizanja zastave. - Sputnik Srbija
5/17
Kada je odjeknulo 100 pucnjeva, počasna garda postavila je kinesku zastavu na trg. Potom se tokom intoniranja državne himne održala ceremonija podizanja zastave.
© AFP 2023 / Greg BakerKinezi na proslavi 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine u Pekingu.

Kinezi na proslavi 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine u Pekingu. - Sputnik Srbija
6/17
Kinezi na proslavi 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine u Pekingu.

© REUTERS / Thomas PeterKineski predsednik Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održao je govor sa govornice postavljene na bedemu Zabranjenog grada i upotrebio je reč „narod“ više od 80 puta. Na fotografiji: Repriza govora Si Đinpinga tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine.

Kineski predsednik Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održao je govor sa govornice postavljene na bedemu Zabranjenog grada i upotrebio je reč „narod“ više od 80 puta. Na fotografiji: Repriza govora Si Đinpinga tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine. - Sputnik Srbija
7/17
Kineski predsednik Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održao je govor sa govornice postavljene na bedemu Zabranjenog grada i upotrebio je reč „narod“ više od 80 puta. Na fotografiji: Repriza govora Si Đinpinga tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine.

© AP Photo / Ng Han GuanVojni orkestar na trgu Tjenanmen u Peking.

Vojni orkestar na trgu Tjenanmen u Peking. - Sputnik Srbija
8/17
Vojni orkestar na trgu Tjenanmen u Peking.

© AFP 2023 / Wang Zhao Kineske vlasti i dalje se pridržavaju strogih zdravstvenih mera, tako da su samo novinari u potpunosti vakcinisani protiv kovida 19 bili akreditovani za praćenje proslave.
Kineske vlasti i dalje se pridržavaju strogih zdravstvenih mera, tako da su samo novinari u potpunosti vakcinisani protiv kovida 19 bili akreditovani za praćenje proslave. - Sputnik Srbija
9/17
Kineske vlasti i dalje se pridržavaju strogih zdravstvenih mera, tako da su samo novinari u potpunosti vakcinisani protiv kovida 19 bili akreditovani za praćenje proslave.
© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsMere bezbednosti pojačane su poslednjih nedelja u Pekingu. Stanice metroa su zatvorene.
Mere bezbednosti pojačane su poslednjih nedelja u Pekingu. Stanice metroa su zatvorene. - Sputnik Srbija
10/17
Mere bezbednosti pojačane su poslednjih nedelja u Pekingu. Stanice metroa su zatvorene.
© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsKineski vojnici tokom proslave 100 godina Komunističke partije Kine u Pekingu.
Kineski vojnici tokom proslave 100 godina Komunističke partije Kine u Pekingu. - Sputnik Srbija
11/17
Kineski vojnici tokom proslave 100 godina Komunističke partije Kine u Pekingu.
© AFP 2023 / Wang ZhaoGodišnjica osnivanja KPK slavi se 1. jula, ali ovaj datum nije tačan. KPK je osnovana na prvom kongresu 1921. godine u Šangaju. Tačan datum njegovog održavanja dugo je ostao nepoznat i nije razjašnjen do pedesetih godina prošlog veka, kada je Sovjetski Savez predao Kini dokumente u kojima se navodi da je kongres održan od 23. do 31. jula.
Godišnjica osnivanja KPK slavi se 1. jula, ali ovaj datum nije tačan. KPK je osnovana na prvom kongresu 1921. godine u Šangaju. Tačan datum njegovog održavanja dugo je ostao nepoznat i nije razjašnjen do pedesetih godina prošlog veka, kada je Sovjetski Savez predao Kini dokumente u kojima se navodi da je kongres održan od 23. do 31. jula. - Sputnik Srbija
12/17
Godišnjica osnivanja KPK slavi se 1. jula, ali ovaj datum nije tačan. KPK je osnovana na prvom kongresu 1921. godine u Šangaju. Tačan datum njegovog održavanja dugo je ostao nepoznat i nije razjašnjen do pedesetih godina prošlog veka, kada je Sovjetski Savez predao Kini dokumente u kojima se navodi da je kongres održan od 23. do 31. jula.
© REUTERS / Tyrone SiuKada je osnovana, KPK je imala 55 članova, a danas ih ima više od 95 miliona. Na fotografiji: Ribarski čamci ukrašeni kineskim i hongkonškim zastavama tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine u Pekingu.

Kada je osnovana, KPK je imala 55 članova, a danas ih ima više od 95 miliona. Na fotografiji: Ribarski čamci ukrašeni kineskim i hongkonškim zastavama tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine u Pekingu. - Sputnik Srbija
13/17
Kada je osnovana, KPK je imala 55 članova, a danas ih ima više od 95 miliona. Na fotografiji: Ribarski čamci ukrašeni kineskim i hongkonškim zastavama tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine u Pekingu.

© AFP 2023 / Wang ZhaoKPK je jedna od retkih komunističkih partija na svetu koja je još uvek na vlasti. Na fotografiji: Fotografisanje pre početka parade u Pekingu.

KPK je jedna od retkih komunističkih partija na svetu koja je još uvek na vlasti. Na fotografiji: Fotografisanje pre početka parade u Pekingu. - Sputnik Srbija
14/17
KPK je jedna od retkih komunističkih partija na svetu koja je još uvek na vlasti. Na fotografiji: Fotografisanje pre početka parade u Pekingu.

© AFP 2023 / Wang Zhao Kineska komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

Kineska komunistička partija slavi 100 godina postojanja. - Sputnik Srbija
15/17
Kineska komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

© REUTERS / Tingshu WangPrema mnogim analitičarima, Komunistička partija Kine sada je na vrhuncu.

Prema mnogim analitičarima, Komunistička partija Kine sada je na vrhuncu. - Sputnik Srbija
16/17
Prema mnogim analitičarima, Komunistička partija Kine sada je na vrhuncu.

© AP Photo / Ng Han GuanUčesnici proslave stogodišnjice Komunističke partije Kine na trgu Tjenanmen u Peking.

Učesnici proslave stogodišnjice Komunističke partije Kine na trgu Tjenanmen u Peking. - Sputnik Srbija
17/17
Učesnici proslave stogodišnjice Komunističke partije Kine na trgu Tjenanmen u Peking.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala