Stoltenberg u Prištini: KBS ne može na sever bez dozvole Kfora, mora da se poštuje dogovor iz 2013.

© AP Photo / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Kosovu i Metohiji izjavio je da kosovske vlasti moraju poštovati sporazum iz 2013. godine da KBS ne ulazi na sever bez dozvole Kfora i NATO-a prenosi Kosova pres.
„Očekujem da se kosovske vlasti pridržavaju sporazuma koji smo postigli 2013. godine. Da kosovske bezbednosne snage ne budu razmeštene na severu bez prethodne saglasnosti Kfora i NATO-a, a to je još uvek slučaj. I mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže i da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda“, rekao je on.
Posle sastanaka koje je imao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da je ovde da prenese poruku da će NATO ostati ovde da pomogne i stvori sigurno i mirno okruženje za sve građane zemlje.
„Moja poruka je bila da je NATO ovde da ostane. Naša misija se zasniva na uslovima, a Kfor je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice. Takođe snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rešenja. Ovde smo dugi niz godina. Osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za ceo region“, rekao je on, preneo je Kosovo onlajn.
Stoltenberg je danas, nakon posete trupama Kfora na Kosovu i Metohiji, saopštio da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Dodao je da je razgovarao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem o razvoju Kosova i naglasio važnost dijaloga Beograda i Prištine.
„Sjajno je posetiti Kfor koji pokazuje posvećenost NATO-a miru i stabilnosti na Zapadnim Balkanu. Sreo sam se sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, razgovarali smo o razvoju Kosova. Naglasio sam važnost dijaloga između Prištine i Beograda“, objavio je Stoltenberg na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala