SAD stavile Rusiju na spisak zemalja u kojima se trguje ljudima

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Američki Stejt department objavio je izveštaj u kome se Rusija optužuje da „aktivno pomaže“ prisilnom iskorišćavanju severnokorejskih radnika i uvrstio je na spisak od 11 zemalja u kojima vlasti krše američke norme protiv trgovine ljudima.
Stejt department tvrdi da je Rusija nastavila da prima državljane Severne Koreje, izdajući im skoro tri hiljade novih turističkih i studentskih viza 2020. godine. Sjedinjene Američke Države ovo vide kao pokušaj zaobilaženja rezolucija Saveta bezbednosti UN koje za cilj imaju likvidaciju severnokorejskih radnih logora u stranim zemljama.
„Vlada (Rusije) aktivno je učestvovala u praksama prisilnog rada severnokorejskih radnika. Vlada nije proveravala severnokorejske radnike na znakove trgovine ljudima i nije identifikovala nijednu severnokorejsku žrtvu trgovine ljudima, uprkos verodostojnim izveštajima iz prethodnih godina da je Severna Koreja imala radne logore u Rusiji i prisilno eksploatisala hiljade severnokorejskih radnika“, ističe se u izveštaju.
Izveštaj o trgovini ljudima za 2021. sadrži spisak od 11 zemalja sa dokumentovanim „politikama ili obrascima trgovine ljudima, trgovine ljudima u okviru programa koje finansira država, prisilnog rada u vladinim zdravstvenim službama ili drugim sektorima, seksualnog ropstva u vladinim logorima ili regrutovanja dece-vojnika“.
Osim Rusije, na spisku se nalaze Kina, Avganistan, Mjanmar, Kuba, Eritreja, Severna Koreja, Iran, Južni Sudan, Turkmenistan i Sirija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala