Rusija osuđuje akcije Kijeva: Ukrajina briše iz istorije 20 miliona Rusa

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZdanje Državne dume Ruske Federacije
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Zakon o autohtonim narodima koji je usvojio parlament u Ukrajini „briše“ iz istorije 20 miliona Rusa, izjavio je zamenik predsednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj. Kako kaže, inicijativu Moskve o osudi akcija Kijeva već su podržali predstavnici brojnih zemalja, među kojima je i Srbija.
„Rusija je već izrazila protest u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) u vezi sa akcijama Kijeva. Našu inicijativu već su podržali poslanici iz Srbije, Jermenije, Mađarske i Moldavije. Uveren sam da će se povećavati broj onih koji su nezadovoljni postupcima Kijeva – ljudi i dalje pamte do čega dovodi segregacija“, napisao je Tolstoj na svom Telegram-kanalu.
TELEGRAMMMM "{$url}"
S tim u vezi, ruski političar je istakao da odluka zvaničnog Kijeva faktički briše 20 miliona Rusa iz zajedničke istorije.
„Što se tiče očiglednih nacista koji su zauzeli poslanička mesta u Vrhovnoj radi, koje je na vlast dovela i pokriva Evropa, svojom odlukom o brisanju 20 miliona Rusa iz istorije oni vode do ponavljanja događaja iz prve polovine 20. veka“, zaključio je Tolstoj.
Podsetimo, ukrajinski parlament usvojio je Zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“ kojim nisu obuhvaćeni Rusi.
Inicijativa za usvajanje Zakona potekla je od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a na današnjoj vanrednoj sednici Zakon je podržalo 326 poslanika Rade. Neophodni minimum glasova je 226. Prema proceduri Zakon na kraju treba da potpiše predsednik.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala