Putin: Belorusija je naš najbliži saveznik, i dalje ćemo pomagati bratskom narodu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Belorusija nije samo dobar sused za Rusiju, već pre svega najbliži saveznik, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Još jednom ću istaći: Belorusija nam nije samo dobar sused. Ona je pre svega najbliži saveznik“, rekao je Putin, ističući da se odnosi Moskve i Minska grade na principima uzajamnog poštovanja, podrške i uzimanja u obzir međusobnih interesa.
Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da pruža pomoć Belorusiji.
„Nastavićemo da pružamo sveobuhvatnu pomoć bratskom beloruskom narodu u aktuelnoj, teškoj unutarpolitičkoj situaciji u Belorusiji, u uslovima neprekidnog političkog i sankcionog pritiska, upornih pokušaja spolja da poljuljaju situaciju... Podržavamo i podržavaćemo beloruske prijatelje u suprotstavljanju sankcionim ograničenjima koje je Evropska unija nedavno uvela“, precizirao je ruski lider.
Govoreći o zapadnim sankcijama protiv Belorusije, Putin je istakao da zabrana isporuka proizvoda iz Belorusije u Evropsku uniju šteti ljudima u evropskim zemljama.
„Smatramo da zabrana isporuka niza proizvoda u zemlje EU iz Belorusije šteti interesima poslovnih krugova i običnim ljudima. Običnim ljudima, između ostalog, i u tim samim evropskim zemljama. O tome bi trebalo da razmišljaju oni koji se odlučuju na takve akcije“, rekao je Putin na plenarnoj sednici VIII Foruma regiona Belorusije i Rusije.
Putin je dodao da je Rusija raspoložena da i ubuduće dosledno razvija višestrane odnose sa Belorusijom, i da se bavi razvijanjem Saveza Rusije i Belorusije. Kako je istakao, zemlje na širem planu jačaju integracione procese na evroazijskom prostoru i to će činiti u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza i ODKB-a.
EU je nedavno uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.
Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica. EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala