Poklon iz Rusije za Srbiju i srpski narod stigao na Kosovo /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Slobodan BašićRuske ikone stigle na srpsku svetu zemlju
Ruske ikone stigle na srpsku svetu zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Ikone koje su dar ruskih manastira i jedne ruske majke Srbiji i srpskom narodu, konačno su predate srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji, kao i onima na jugu Srbije, čime je i zvanično završen moto-marš „Srpski ratnik“, koji je u maju započet u Rusiji.
Slobodan Bašić, pripadnik „Noćnih vukova“ i veteran 63. padobranske brigade Oružanih snaga Srbije, koji je u Rusiji vozio moto-marš „Srpski ratnik“ posvećen srpskom monahu Haritonu zverski ubijenom na Kosovu i Metohiji 1999. i ruskom vojniku Evgeniju Rodionovu ubijenom 1996. tokom Prvog čečenskog rata, nakon što je zajedno sa ruskim „vukovima“, obilazeći ruske crkve i manastire i mesta vojničke slave, prešao put dug skoro 3.000 kilometara, od Moskve do Valaama, svoje putovanje je završio na Kosmetu.
„Sa svojom braćom krenuo sam iz Beograda prvo na jug Srbije, a prva stanica nam je bila manastir Crna Reka, gde smo se sastali sa igumanom manastira ocem Andrejem i monaškom bratijom, predajući im ikonu Valaamske Bogorodice sa najsevernije tačke ruskog pravoslavlja. Ikona je dar bratskoj Srbiji od Spaso-preobraženjskog manastira na Valaamu, igumana Pankratija i svih monaha“, kaže Bašić.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Na Kosovu i Metohiji su posetili manastir Svetih Arhangela u Prizrenu, koji je bio poslednji dom monaha Haritona, koji je baš kao i ruski vojnik Evgenije Rodionov zverski ubijen, jer nije hteo da se odrekne pravoslavnog krsta.
„Odatle je otac Hariton otišao na svoje poslednje poslušenje. Nedaleko od manastira je zarobljen, mučen i ubijen. Upravo u ovom manastiru nalazi se jedna od prvih fresaka sa likom oca Haritona“, priča Bašić.
Učesnici moto-marša „Srpski ratnik“ su tokom svog putovanja posetili i drevni manastir Gračanica iz 14. veka, koji je osnovao kralj Milutin i posvetio Uspenju presvete Bogorodice, a potom su obišli Gazimestan i legendarno Kosovo polje, gde su se poklonili senima kosovskih junaka.
© Foto : Sputnjiku ustupio Slobodan BašićRuske ikone stigle na srpsku svetu zemlju
Ruske ikone stigle na srpsku svetu zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruske ikone stigle na srpsku svetu zemlju
Učesnici moto-marša „Srpski ratnik“ su tokom svog putovanja posetili i manastir Gračanica a potom su obišli Gazimestan i Kosovo polje.
„Po završetku rata na Kosovu i Metohiji, 1999. godine, episkop raško-prizrenski Artemije preselio je svoje sedište iz Prizrena u ovaj manastir, tako da je Gračanica danas ne samo duhovno, već i nacionalno i političko središte srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ističe Bašić.
Moto-marš je dostojanstveno okončan na dan Svete Trojice, na praznik koji se smatra rođendanom Crkve Hristove. Učesnici moto-marša „Srpski ratnik“ svečano su Crkvi Svetog Dimitrija Solunskog u Kosovskoj Mitrovici darivali ikonu Evgenija Rodionova, ruskog vojnika kojeg su teroristi pogubili tokom Prvog čečenskog rata nakon dugog boravka u zatočeništvu i surovih mučenja.
„Ručno izrađenu ikonu Srpskoj pravoslavnoj crkvi daruje majka tog ruskog junaka — Ljubov Rodionova. Za mnoge ljude Evgenij je postao simbol hrabrosti, časti i odanosti, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Evgenij Rodionov je prvi vojnik ruske vojske koji je lokalno poštovan kao svetac u Srbiji i Grčkoj, iako još nije kanonizovan. U crkvi Svetog Dimitrija on je prikazan na fresci sa natpisom ’Ruski vitez‘“, rekao je Bašić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala