Nikšićki DPS podneo prijavu i traži smenu predsednika opštine

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Nikšićki odbor Demokratske partije socijalista (DPS) podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Marka Kovačevića i inicijativu za njegovu smenu povodom „sramotne izjave“ u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.
Predsednik Opštinskog odbora DPS-a Zoran Vukićević rekao je na konferenciji za novinare da se nikako ne mogu podržati oni koji ne poštuju građanski duh naše države, koji za zločin, ma gde se desio, ne kažu da je zločin, a one koji stvari nazovu pravim imenom označavaju kao izdajnike.
„To je na našu žalost učinio aktuelni predsednik Opštine Nikšić zbog čega smo mi odlučili da podnesemo krivičnu prijavu protiv Marka Kovačevića i tražimo njegovo razrešenje. Na ovaj način hteli smo sačuvati Nikšić od podela, sačuvati njegov slobodarski i antifašistički duh, koji predsednik Opštine ne neguje. Naprotiv“, istakao je Vukićević.
Šef odborničkog kluba DPS-a u Skupštini opštine Nikšić Boris Muratović istakao je da je krivična prijava protiv aktuelnog predsednika Opštine podnesena zbog osnovane sumnje da je Kovačević izvršio krivično delo Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Istakao je da je predsjednik Opštine Nikšić u javnom nastupu negirao je postojanje genocida u Srebrenici i poslanike koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici nazvao izdajnicima. Samim ovim činom Kovačević je, dodaje Muratović, prekršio i Ustav Crne Gore, kao i presude Međunarodnog suda.
Takođe, jedan od razloga za smjenu predsjednika Opštine, kako je istakao Muratović, je nipodaštavanje tekovina antifašističke borbe i slobodarskih dostignuća učesnika NOB-a, među kojima je i Ljubo Čupić, na čije skrnavljenje spomenika je prvi čovek grada reagovao onako kako „ne priliči funkciji koju obavlja, čoveku koji bi trebao biti predsednik svih građana Nikšića“.
„Smatram da je ovo samo loš trend preuzet sa državnog nivoa, sledeći primer, sada već bivšeg ministra Leposavića“, zaključio je Muratović.
Potpredsednik Demokratske partije socijalista dr Jevto Eraković istakao je da ova situacija više nema veze sa promenama vlasti u Crnoj Gori.
„Ovo je opasan koncept koji preti da uruši sve ono najvrijednije što ima Crna Gora – međuverski, multikulturalni i međunacionalni sklad po kome je Crna Gora bila i biće prepoznata. Ovo preti da uruši afirmisanje naprednih ideja antifašizma i poštovanja različitosti na kojima se temelje razvijena demokratska društva“.
Eraković je istakao da u vremenima kada mladim ljudima treba „pružiti bližu Evropu“, insistirati na razvoju ekonomije, kulture, tolerancije, danas moramo da branimo Crnu Goru od onog što je pre 76 godina poraženo u celom svetu.
On je istakao da su generacije iza nas svoje živote, svoje znanje i viziju utkali u tu borbu te da je naša obaveza da to sačuvamo i proširimo, i pridružimo Crnu Goru evropskoj kući i uslovima života kakvi vladaju u razvijenim zemljama Evrope.
„Tu borbu nastavljamo da sprovodimo iz svakog grada, iz svakog mesta u Crnoj Gori i uspećemo u tome. A Nikšić, svetionik slobode, antifašizma, znanja i hrabrosti će, ubeđen sam u to, dati svoj nemjerljiv doprinos kao što je to u prošlosti uvek i radio“, zaključio je Eraković, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala