NATO odbija da napusti Crno more nakon incidenta sa razaračem

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
NATO će zadržati predstavnike u Crnom moru, bez obzira na stav Rusije, o čemu je u intervjuu gruzijskom „Prvom kanalu“ saopštio specijalni predstavnik generalnog sekretara alijanse za Južni Kavkaz i Centralnu Aziju Džejms Apaturaj.
Prema rečima Apaturaja, Velika Britanija je predala informacije NATO-u o incidentu sa razaračem.
„NATO ima čvrst stav, kada se tiče slobode plovidbe i da je Krim – Ukrajina, a ne Rusija. Za vreme ovog incidenta saveznici iz NATO-a su pokazali čvrstinu u odbrani principa koje sam nabrojao. Rusija treba da shvati da se saveznici iz NATO-a ne povlače, kada se govori o ovom pitanju“, izjavio je on.
Prema rečima predstavnika Alijanse, NATO će ostaviti svoje predstavnike u Crnom moru za podršku saveznika i partnera.
„Tešnje sarađujemo sa Gruzijom i Ukrajinom u planu političkih konsultacija i razmene informacija“, dodao je Apaturaj.
Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.
Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
O tome kako će Putin odbraniti Rusiju od učestalih provokacija u emisiji „Sputnjik intervju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala