Kako je propao poslednji pokušaj da se u Hagu dokaže krivica Srbije

© PixabaySrbija - ilustracija
Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Presuda Mehanizma u Hagu — kazna od 12 godina zatvora bivšem šefu Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Frankiju Simatoviću, po rečima advokata Tome File, ne povezuje ni državu Srbiju, ali ni njih dvojicu sa dešavanjima u BiH i Hrvatskoj tokom rata i zato najavljuje žalbu na ovu presudu.
Fila objašnjava da je presuda u stvari pokazala da nijedan Srbin nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu ni na jednoj od navedenih teritorija:
„Ovo su dva poslednja Srbina kojima se sudilo za ovo delo i ono nije dokazano. Drugo, oni su oslobođeni optužbi da su učinili bilo kakav zločin na teritoriji obe države. Oglašeni su krivim jer su obučavali ljude na teritoriji Srbije, koji su kasnije helikopterima JNA prebačeni u Šamac. Znači, oni niti su naređivali, niti organizovali, niti su mogli da spreče bilo šta što se desilo tamo“, objašnjava Fila.

Sledi žalba na presudu 

Faktički, napominje naš sagovornik, oni su oglašeni krivim za pomoć i podršku jer su obučavali te ljude kako da se bore, a ne da su uradili nešto aktivno ili pasivno na bilo koji način na teritoriji Hrvatske i BiH.
„Nijedan Srbin do sada nije osuđen za udruženi zločinački poduhvat pred Haškim tribunalom, uključujući i njih dvojicu“, ponavlja Fila.
Advokati iz moje kancelarije dokazali su da nijedna tačka optužnice nije istinita, a jedini razlog zbog koga su dobili robiju od 12 godina je zbog te obuke.
„Ali, nisu ih oni odveli tamo! Utvrđeno je da Stanišić i Frenki nisu ni naredili ni organizovali niti dislocirali ljude tamo. Na kraju su iz tužilaštva rekli da je to njihova jedina krivica. Mi ćemo uložiti žalbu na ovu presudu, jer ovo za šta su okrivljeni nije istina“, kaže Fila, uz komentar da su se vezano za presudu oni rukovodili time da su ljudi iz obaveštajnih službi znali za tu obuku, što je, kako kaže — budalaština. 
Franko Simatović i Jovica Stanišić uhapšeni su 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen na MKSJ 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. Pretresno veće MKSJ je u maju 2003. potvrdilo prvu optužnicu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, u kojoj se navodi da su obojica optuženih bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine ne-Srba sa područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem progona, ubistva, deportacije i nehumanih dela.

Prva presuda oslobađajuća po svim tačkama

Simatović se pojavio pred MKSJ početkom juna, a Stanišić polovinom juna 2003. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Tužilaštvo je u julu 2018. podnelo treću izmenjenu optužnicu koja je postala operativna optužnica u ovom predmetu. Posle više odlaganja zbog zdravstvenog stanja Stanišića, suđenje koje je prvobitno počelo 28. aprila 2008, ponovo je počelo 9. juna 2009. uvodnim rečima tužilaštva.
Odbrana Stanišića je iznela svoju uvodnu reč u junu 2011, a odbrana Simatovića se odrekla prava da iznese svoju uvodnu reč. Suđenje Stanišiću i Simatoviću je trajalo preko 200 sudskih dana. Ukupno 133 svedoka je svedočilo ili dalo pisanu izjavu, a skoro 5.000 dokaznih predmeta svih strana u postupku uvršteno je u dokazni spis. Po okončanju izvođenja dokaza tužilaštvo i odbrana su izneli svoje završne reči krajem januara 2013. Pretresno veće MKSJ izreklo je većinom glasova oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice za obojicu i naložilo da budu odmah pušteni na slobodu.
Tužilaštvo je jula 2013. uložilo najavu žalbe na ovu presudu Pretresnog veća, a dve godine kasnije, 2015, Žalbeno veće MKSJ je poništilo odluku oslobađajuću presudu i naložilo da im se ponovo sudi po svim tačkama optužnice.

Ponovljeno suđenje čisti politički hir 

Nakon što je Žalbeno veće MKSJ izdalo nalog za ponavljanje suđenja, obojica optuženih su se pojavili pred Mehanizmom i izjasnili se da nisu krivi. U skladu s odlukom Pretresnog veća iz februara 2017, tužilaštvo je podnelo svoj revidirani pretpretresni podnesak u martu 2017, a optuženi su svoje revidirane pretpretresne podneske podneli 30. marta 2017.
Suđenje pred Mehanizmom je počelo 13. juna 2017. uvodnim rečima tužilaštva. Odbrana Stanišića je iznela svoju uvodnu reč 18. juna 2019. Odbrana Simatovića odlučila je da ne iznese uvodnu reč. Ponovljeno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović pred Mehanizmom trajalo je 228 dana u sudnici. Ukupno je na suđenje pozvano 80 svedoka, a u spis je uvršteno preko 6.300 dokaznih predmeta svih strana.
Po okončanju izvođenja dokaza tužilaštva i odbrane, strane su iznele svoje završne reči u periodu od 12. aprila do 14. aprila 2021. posle čega je usledila presuda po kojoj su obojica osuđeni na 12 godina robije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala