„Epoha nacionalnog poniženja završena“: Kina formira jednu od najjačih armija na svetu

© AP Photo / Fred DufourPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping  - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Kineske vlasti treba da pretvore Narodnooslobodilačku armiju Kine jednu od najjačih oružanih sila na svetu radi zaštite nacionalnih interesa zemlje, rekao je predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji u čast 100. godišnjice Komunističke partije Kine.
„Narodnooslobodilačka armija treba da postane oružana sila svetske klase sa još većim mogućnostima, kako bi bila sposobna da pouzdano zaštiti suverenitet, bezbednost i interese razvoja zemlje“, rekao je kineski lider.
Kako je dodao, „učeći iz prošlosti i štiteći svoju budućnost, neophodno je ubrzati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga“.
„Snažna zemlja treba da ima snažnu vojsku. Samo snažne oružane snage u stanju su da osiguraju nacionalnu bezbednost“, konstatovao je Si.
Kako je saopštio, Kina će usvajati pozitivno iskustvo drugih zemalja, ali ne prihvata „arogantne pridike“ na svoj račun.
„Želimo da učimo iz dostignuća drugih kultura i pozdravljamo korisne predloge i dobronamernu kritiku. Međutim, odbacujemo arogantne pridike od onih koji su uobrazili da su učitelji“, poručio je kineski predsednik.
Prema njegovim rečima, „Komunistička partija Kine i kineski narod će samouvereno ići putem koji su sami sebe izabrali i čvrsto će uzeti svoju sudbinu u svoje ruke radi razvoja Kine i njenog napretka“.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Hoće li Rusija i Kina formirati sopstveni NATO?
Krajem 2015. godine kineske vlasti pokrenule su veliku reformu oružanih snaga koju su mnogi domaći i strani eksperti nazivali „najradikalnijom“ u istoriji Narodnooslobodilačke armije Kine.

Kraj epohe ponižavanja

Si Đinping je poručio da je epoha nacionalnog poniženja i nametanja Kini tuđe volje zauvek ostalo u prošlosti.
„Nakon što je nova demokratska revolucija pobedila, došao je kraj eri polukolonijalnog i polufeudalnog društva stare Kine. To je okončalo vreme kada su svetske sile nametale Kini neravnopravne sporazume, kada su imperijalisti imali ovde isključiva prava“, precizirao je lider.
Kako je dodao, to je poslužilo kao presudni uslov za veliki nacionalni preporod kineske nacije.
„Herojska i uporna borba Komunističke partije Kine i kineskog naroda svečano su objavile čitavom svetu: kineska nacija je stala na noge, a ta vremena kada je kineski narod dozvoljavao drugima da upravljaju njegovom sudbinom, epoha ponižavanja, prošla su zauvek“, poručio je Si.
Komunistička partija Kine osnovana je u periodu uspona revolucionarnog pokreta na osnovu ideja marksizma-lenjinizma, a njen prvi kongres održan je ilegalno od 23. jula do 5. avgusta 1921. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala