Dačić: Srbi na Kosovu najugroženija hrišćanska zajednica u Evropi

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić komentarisao je pretnje koje su prethodnih dana stizale bivšem američkom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu pošto je čestitao Srbima Vidovdan, rekavši da je dobro da i on vidi koga su podržavali. Dačić je kazao da su Srbi na KiM verovatno “najugroženija hrišćanska zajednica Evrope”.
"Problem je što hrišćani nisu solidarni kao druge religije. Tako je moguće da u Evropi imate groblje gde nema nijednog čitavog krsta i nikog to ne brine", prokomentarisao je on.
Povodom hapšenja Podgoričanina koji je za Vidovdan na Gazimestanu branio monahinju, Dačić se zapitao šta je taj čovek uradio loše i da li je nekog napao.
"Drže ga u pritvoru, prete mu sa pet godina zatvora, zaista neverovatno", rekao je on. 
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Noževi i sekire u poruci: Albanci i dalje prete Grenelu /foto/
Dodao je da nigde nije video da postoji zabrana okupljanja na Vidovdan i da neko može da zabrani ljudima da dođu na Gazimestan.
"U Kosovskoj bici učestvovali su Turci i Srbi, Albanaca nije bilo jer nisu živeli na Kosovu. Pa Albanci nemaju reč za Kosovo. To je srpska reč od crne ptice kos", rekao je Dačić.
Komentarišući navode da je porodica crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Srbiji ugrožena, Dačić je rekao da je bitno da se zna da niko u Srbiji nije ugrožen, pa ni porodica Krivokapić.
"To je manipulacija time da neko njima preti", rekao je Dačić i naglasio da se ne smeju dozvoliti ni pretnje.
Govoreći o presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Dačić kaže da je to “pokušaj da se pred kraj postojanja Rezidualnog mehanizma Haškog tribunala Srbiji pripiše kolektivna krivica”.
Gostujući na TV Pink on je rekao da je termin udruženi zločinački poduhvat izmišljen sa željom da se događaji povežu sa državom što nije uspelo ni u jednom slučaju, ni kod Stanišića i Stamatovića.
"Siguran sam da nikakve zločine nisu počinili, poznajem ih iz vremena Slobodana Miloševića", rekao je Dačić, a preneo Tanjug.
On je ocenio da presuda nije korektna prema njima i dodao da se nada da će u daljem procesu doći do neke revizije prvostepene presude.
Dačić je istakao da misli da je presuda lako oboriva, a sa druge strane ocenio da to nekad nije bitno kada neko hoće nekog da osudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala