Britanski list: Najneobičnije strašno oružje sovjetske epohe

© Sputnik / Vladimir PesnyaMaketa kosmičeskog broda "Buran", VDNH u Moskvi
Maketa kosmičeskog broda Buran, VDNH u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Britanski list "Dejli star" sastavio je spisak najneobičnijeg i u isto vreme smrtonosnog oružja koje je napravljeno u carskoj Rusiji i SSSR-u. Iako nisu prešli u serijsku proizvodnju, njihov izgled i danas zadivljuje.
Na prvom mestu našao se raketni ekranoplan "Lunj" koji je na Zapadu dobio ime "Kaspijski monstrum".Nije od najmanjeg značaj ni to što je veći od mlaznog aviona i brži od broda.
„Posedujući neverovatne motore i naoružan smrtonosnim protivbrodskim projektilima, zamišljen je da klizi na visini od četiri metra iznad vode, neprimetno za neprijatelje“, navodi se u tekstu.
© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRuski ekranoplan "Lunj" na obali Kaspijskog mora
Ruski ekranoplan Lunj na obali Kaspijskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruski ekranoplan "Lunj" na obali Kaspijskog mora
Na drugom mestu se našao projekat svemirskog lovca-presretača "Spiral". U okviru njega je bio napravljen dozvučni pandan eksperimentalnog aviona MiG-105.11, koji je izveo sedam uspešnih test-letova. Međutim, projekat nije bio završen, ali su njegovi rezultati korišćeni za pravljenje svemirskog šatla "Buran".
CC BY 2.5 / Bernhard Gröhl / MiG-105-11aPodzvučni analog eksperimentalnog svemirskog aviona MiG-105.11
Podzvučni analog eksperimentalnog svemirskog aviona MiG-105.11 - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Podzvučni analog eksperimentalnog svemirskog aviona MiG-105.11
Na trećem mestu se našao sovjetski samohodni minobacački sistem "Oka" sa 20-metarskom cevi. Ona je napravljena pedesetih godina prošlog veka. Ona je trebala da ispaljuje, kako običnu, tako i nuklearnu municiju, maksimalnog dometa – 50 kilometara. Bila su napravljena četiri ovakva sistema. Međutim, najveći problem nije bio rešen – snažan trzaj koji prilikom ispaljivanja, uništavao sam sistem.
Pored toga, britanski list je skrenuo pažnju na motorne sanke. To je, neka vrsta tenka na skijama, predviđenog za vođenje borbenih akcija u zimskim uslovima. One su prvi put korišćene za vreme Građanskog rata, a zatim, modernizovane, tokom Drugog svetskog rata.
Od oklopne tehnike prisutan je Car-tenk, iz vremena Prvog svetskog rata. On je posedovao 9-metarske točkove. Međutim, gigant od 60 tona je stalno zastajao, zaglavljivao se i projekat je na kraju zaustavljen.
© Foto : Public domainCar-tenk
Car-tenk  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Car-tenk
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala