„Biološka invazija“ iznenadila nauku: Mešanci divljih i domaćih svinja lutaju među ruševinama Fukušime

Divlja svinja - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Japanski naučnici su tokom istraživanja uticaja radijacije na životinje otkrili da na području Fukušime obitavaju svinje koji su hibrid divljih i domaćih svinja.
Genetskim istraživanjem utvrđeno je da su se divlje svinje parile s domaćim svinjama koje su pobegle sa lokalnih farmi nakon potresa i cunamija koji je 2011. pogodio Fukušimu, prenosi „Telegraf“.
Naučnici sa Univerziteta Fukušima koristili su genetsko testiranje kako bi otkrili uticaj radijacije na životinjski svet i otkrili su da nije došlo do genetskih mutacija kod divljih svinja, već da se one pare sa domaćim.
„Biološka invazija“ divljih svinja na Fukušimi dogodila se nakon što su se nastanile u napuštenim gradovima i počele sretati domaće svinje koje su pobegle s farmi koje su farmeri napustili nakon katastrofe.
Naučnici su analizirali genetske sekvence 338 divljih svinja prikupljenih u celoj regiji između 2006. i 2018. godine i otkrili da je najmanje 18 svinja pokazalo takozvanu biološku invaziju gena domaćih svinja.
„Osamnaest svinja, fenotipski identifikovanih kao divlje svinje, imalo je haplotip evropske domaće svinje. Učestalosti ovog haplotipa ostale su stabilne od prvog otkrivanja 2015. godine. Ovaj rezultat dovodi do trajnog genetskog zagađenja populacija divljih svinja od domaćih svinja“ navodi se u njihovoj studiji objavljenoj u časopisu „Zbornik Kraljevskog društva B“.
Studija je otkrila da je od tada otkriveno više hibrida divljih i domaćih svinja na području van granica zračenja iz Fukušime i da se geni domaćih svinja pojavljuju u opštoj populaciji divljih svinja.
Donovan Anderson, naučnik koji je učestvovao u izvođenju studije, kazao je za „Telegraf“ da bi broj gena domaćih svinja sa svakom novom generacijom bio sve manji, prenosi „Jutarnji“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala