Amerika i Britanija optužuju: GRU izveo hakerske napade na stotine meta širom sveta

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Američka i britanska obaveštajna služba optužile su u zajedničkom izveštaju Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU) za hakerske napade na stotine vladinih i privatnih struktura širom sveta i upozorile da najverovatnije i dalje ima pokušaja hakovanja.
„GRU, vojna jedinica 26165, bar od sredine 2019. godine do početka 2021. godine koristila je klaster 'Kabernetes' za sprovođenje velikih, distribuiranih i anonimnih pokušaja dobijanja pristupa stotinama vladinih i privatnih objekata širom sveta koristeći metode grube sile“, navodi se u izveštaju.
Agencija za nacionalnu bezbednost, Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber-bezbednost i zaštitu infrastrukture zajedno sa Nacionalnim centrom za sajber-bezbednost Velike Britanije izneli su pomenute optužbe na račun hakerskih grupa koje su navodno povezane sa GRU.
„Ti napori se verovatno nastavljaju do danas“, tvrde obaveštajne službe.
Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2020
Ruski Savet bezbednosti: Najviše sajber-napada dolazi iz SAD
Prema njihovim podacima, mete kampanje su stotine američkih i međunarodnih struktura, uključujući vladine i vojne strukture u Sjedinjenim Američkim Državama.
Iako napad ima globalni opseg, većina meta nalazi se u SAD i Evropi, naglasile su obaveštajne službe.
Izveštaj detaljno opisuje metode delovanja hakera i sadrži preporuke kako se zaštititi od pokušaja hakovanja.
Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu navele nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala