Zaštitnik građana zatražio nadzor za podatke iz Petnice

IS Petnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Zaštitnik građana je zatražio od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri rad "Istraživačke stanice Petnica", a od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da proveri da li su programi te stanice akreditovani.
"U cilju zaštite najboljeg interesa i prava deteta zatraženo je od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri da li je udruženje građana ''Istraživačka stanica Petnica'' u skladu sa zakonom prikupljalo lične podatke dece i mladih polaznika njihovih programa, a od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja podatke da li su programi stručnog usavršavanja nastavnika koje organizuje to udruženje akreditovani", saopštio je Zaštitnik građana.
U nastavku postupka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa pokrenutog 25. juna na osnovu medijskih napisa o seksualnom zlostavljanju polaznica programa u Petnici Zaštitnik se obratio Povereniku u okviru saradnje dva nezavisna državna organa.
Saradnja je zatražena zbog postojanja sumnji da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava deteta i mladih, između ostalih i prava na zaštitu podataka o ličnosti.
Od Poverenika je zatraženo da proveri da li su zakonito prikupljani podaci putem formulara koji je to udruženje propisalo i koji se nalazio na njihovom sajtu, a koji popunjavaju deca prilikom konkurisanja na neki od programa koje realizuje udruženje "IS Petnica".
Apostrofirani su podaci o materijalnim mogućnostima porodice da pomogne u dodatnom obrazovanju deteta, osiguravajućoj organizaciji kod koje je učenik osiguran, fotografija učenika, broj mobilnog i broj kućnog telefona.
Provera je zatražena i za podatke o roditeljima, kao i za traženje dostave prilikom konkurisanja preporuka nastavnika i školskog psihologa/pedagoga.
"Zaštitnik građana očekuje da ga Poverenik za informacije od javnog značaja izvesti o eventualnom sprovedenom inspekcijskom nadzoru odnosno drugim aktivnostima i merama koje je u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeo ili namerava da preduzme u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.
Od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zaštitnik je zatražio informaciju da li je u proteklih 10 godina neki od programa udruženja "IS Petnica" bio među odobrenim programima stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, kao i koji program je u pitanju i u kom periodu je bio odobren.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala