Zapadni mediji kritikuju Rusiju zbog zakona o zabrani prodaje zemlje strancima, Zaharova odgovorila

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Rusija nije lider po pitanju uvođenja ograničenja za strance na svojoj teritoriji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući kritike na račun Rusije u zapadnim medijima zbog zakona prema kome je strancima zabranjeno da poseduju zemlju u pojedinim delovima zemlje.
„Nekako je iza kulisa tog 'pravednog gneva' izostala informacija o tome da je, na primer, u drugoj polovini juna zvanični Tokio usvojio čitav niz zakona usmerenih na 'jačanje nacionalne bezbednosti'. Posebno je interesantan zakon usvojen 16. juna. Novi zakon naglo pooštrava regulisanje transakcija sa zemljištem koje se nalazi u blizini čitavih grupa objekata i ustanova. Među njima su vojne jedinice, nuklearne elektrane, neki 'objekti kritične infrastrukture' i parcele u pograničnim oblastima“, prokomentarisala je Zaharova na Telegramu.
Kako kaže, Japanci se pozivaju na „analogične zakone u SAD, Australiji, Južnoj Koreji i Velikoj Britaniji“.
„Dakle, ispostavlja se da je Rusija daleko od onih koji prednjače po ograničenjima za strance. Pioniri su te iste 'pristalice liberalnog kapitalizma'“, ističe Zaharova.
Ona skreće pažnju na to da Japan postavlja prilično stroge okvire za strance koji žele da kupe zemlju u ograničenim „posebnim zonama“, dovodeći do toga da kupovina bude ne samo nepovoljna, nego praktično besmislena – vlasti imaju pravo da pošalju vlasnika parcele u zatvor do dve godine ukoliko sud utvrdi da je korišćenje privatnog poseda „neprilično“.
„Zanimljivo je da se paralelno sa ovom merom nastavlja istiskivanje stranih investitora iz japanskih korporacija. Prvo je država naglo povećala svoju ulogu u sporazumima krupnog biznisa u strateškim pravcima u slučaju učešća stranog elementa. Sada je u planu zadržavanje kontrole nad kompanijom i nakon završetka investicionog projekta, sve do blokiranja aktivnosti stranih akcionara“, konstatovala je portparolka.
Takođe je ukazala na nesklad između liberalne politike niza zemalja sa ovakvim protekcionističkim merama.
Podsetimo, strancima, licima bez državljanstva i stranim kompanijama zabranjeno je posedovanje zemlje na većem delu teritorije Krima. Odgovarajući ukaz predsednika Rusije kojim je to regulisano stupio je na snagu 20. marta.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala