Upozorenje sa Krima: Ukoliko NATO brodovi pređu rusku granicu uslediće maksimalno oštra reakcija

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBrodovi NATO-a ušli u luku Odese
Brodovi NATO-a ušli u luku Odese - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov izjavio je da su izjave iz Kijeva o mogućem prolasku brodova Ukrajine i NATO pored obala Krima kroz teritorijalne vode Rusije – opasna zamisao.
„Niko ne može predvideti šta će biti ukoliko se ukrajinski i NATO brodovi odluče na tako opasnu zamisao i pređu morsku granicu Ruske Federacije, ali se sa maksimalnom sigurnošću može reći da će Rusija najverovatnije biti primorana da maksimalno oštro reaguje kako bi sprečila provokaciju“, rekao je Bobkov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, na Krimu registruju kretanje brodova mnogo pre nego što uplove u teritorijalne vode Rusije.
„Još tada će biti poslati odgovarajući upozoravajući signali. Ako ih ignorišu, posledice mogu biti nepovratne za brodove (narušitelje). Zato pozivamo sve koji iznose različite provokacije da procene moguće posledice i da ne zaborave da je Rusija jedna od najjačih sila na svetu“, poručuju sa Krima.
Ranije je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Igor Romanenko rekao za ukrajinske medije da ukrajinski i brodovi NATO-a mogu proći kroz vode Krima, posle britanskog razarača „Defender“.
Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.
Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
Dan kasnije je fregata holandske Ratne mornarice „Evertsen“, koja se nalazila u neutralnim vodama, promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi sprečili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promenio kurs.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala