Kancelarija za Kim: Krađa zastave sa vrata manastira Gračanica preteća poruka vernicima

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za KiMZastava iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica
Zastava iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
U noći između 28. i 29. juna nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu SPC, koja se vijorila iznad glavnih vrata u porti manastira Gračanica. Ovaj čin je direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC i pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku.
„Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve“, objavila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za KiMZastava iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica
Zastava iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zastava iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica
Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana, navodi se u saopštenju.
 
Ovaj najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na Kosovu i Metohiji, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Eparhija je prijavila je ovaj incident Kosovskoj policiji uz zahtev da se manastir dodatno obezbedi.
Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji, navodi Kancelarija za KiM.
Zastava SPC je srpska trobojka sa znakom krsta i četiri ocila, što je regulisano Ustavom SPC. Ovaj simbol potiče još iz ranih hrišćanskih vremena i simbolizuje Hrista kao cara nad carevima.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala