Muslimani u Srbiji pozivaju Čečeniju: Braćo, pomozite nam

CC BY 2.0 / Ian Bancroft / Zastava Sandžaka na minaretu džamije
Zastava Sandžaka na minaretu džamije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Duhovna uprava muslimana Srbije apelovala je na rukovodstvo Čečenije da se u muslimanskom regionu zemlje, Sandžaku, izgradi škola hafiza (osoba koje znaju Kuran napamet) i da se ona nazove po prvom čečenskom predsedniku Ahmat-Hadži Kadirovu, izjavio je predsednik Evropskog muslimanskog foruma Abdul-Vahed Nijazov.
Prema njegovim rečima, apel je iznet tokom međunarodnog okruglog stola posvećenom 70. godišnjici rođenja Ahmata-Hadži Kadirova koji se održava u Novom Pazaru.
„Učesnici okruglog stola, koristeći značajan datum ─ 70-godišnjicu i znajući želju lidera Čečenske Republike Ramzana Kadirova da pomogne muslimanima, uključujući i na Balkanu, zvanično su se obratili rukovodstvu Čečenije sa molbom za izgradnju najveće škole Kuran-hafiza u regionu u Novom Pazaru“, rekao je Nijazov.
Prema njegovim rečima, ukoliko čečenske vlasti pozitivno odgovore, biće doneta odluka da se škola nazove po prvom predsedniku te zemlje, a kasnije bi i ulica u kojoj će se nalaziti verska institucija mogla da bude nazvana po njemu.
„Učesnici događaja su primetili da muslimani u Srbiji sa nadom gledaju u svoju čečensku braću koja, podigavši svoju republiku iz ruševina, sada pomažu da se podiže duhovnost i u drugim zemljama“, dodao je on.
S tim u vezi, rekao je da muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji Mevlud Dudić planira da se uskoro sastane sa čečenskim muftijom Salahom-Hadži Mežijevim i da će razgovarati o tome projektu.
Kako je rekao Nijazov, Dudić je pre nekoliko godina bio u Čečeniji, video podignute škole hafiza i bio impresioniran.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala