London o incidentu sa holandskom fregatom: Sloboda plovidbe je osnovno pravo svih zemalja

© REUTERS / PHIL NOBLEZastava Ujedinjenog Kraljevstva
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Vlasti Velike Britanije smatraju neosporivim pravo plovidbe vojnih brodova u međunarodnim vodama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva povodom incidenta sa holandskom fregatom na Crnom moru.
„Sloboda plovidbe je fundamentalno pravo koje imaju sve zemlje. Važno je kao i pre da sve aktivnosti u toj oblasti budu bezbedne i profesionalne i da ne krše norme međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju britanskog odbrambenog resoru na Tviteru.
​Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.
Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
Dan kasnije je fregata holandske ratne mornarice „Evertsen“, koja se nalazila u neutralnim vodama, promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi sprečili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promenio kurs.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala