Lavrov predložio Vašingtonu poništavanje nezdrave situacije u odnosima

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Moskva je spremna da poništi „nezdravu i neprihvatljivu“ situaciju u rusko-američkim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Lavrov je podsetio da je trenutnu krizu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država izazvala administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.
Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da „razgovara“ o tome, ali isključivo uz uzajamno poštovanje i „na osnovu ravnoteže međusobnih interesa“.
„Spremni smo da potražimo takvu ravnotežu. Nadam se da će i Amerikanci sazreti i da će tražiti takav balans ne samo u oblasti strateške stabilnosti, već i u svim drugim oblastima u kojima postoje problemi, a njih ima mnogo“, rekao je ruski ministar.
Na samitu 16. juna u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, dogovorili su se da započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti koje bi trebalo da postavi temelje za buduću kontrolu naoružanja. Kako se navodi u izjavi dvojice lidera nakon završetka samita, Moskva i Vašington teže da postave osnovu za buduću kontrolu naoružanja i mere za ublažavanja rizika.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala