Lavrov: Kanal „Istanbul“ neće uticati na prisustvo stranih vojnih brodova

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Planovi Turske za izgradnju kanala „Istanbul“ neće uticati na parametre prisustva stranih vojnih brodova na Crnom moru, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Ruski ministar je rekao da je Rusija zadovoljna saradnjom sa turskim kolegama na sprovođenju konvencije iz Montroa.
„Danas smo tokom razgovora utvrdili da planovi za izgradnju kanala ‘Istanbul’ ni na koji način neće uticati na parametre prisustva stranih mornarica na Crnom moru“, rekao je Lavrov nakon razgovora sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušoglu.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan učestvovao je prošle subote na ceremoniji početka izgradnje kanala „Istanbul“.  
Turska planira da izgradi novi kanal paralelno sa Bosforom koji će povezivati Mramorno more sa Crnim. Turski lider Redžep Tajip Erdogan prvi put je saopštio o mogućnosti njegove gradnje 2011. godine, kada je bio na funkciji premijera. Ukoliko bude realizovan, projekat izgradnje novog plovnog puta koji zaobilazi Bosfor postaće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske i prilično će smanjiti transportno opterećenje na Bosforu.
Međutim, kanal izaziva kontroverze i rasprave u Turskoj, kako zbog ekonomske izvodljivosti, tako i zbog mogućih problema sa konvencijom iz Montroa o statusu Bosfora i Dardanela.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala